Winter Bierfestival Breda
Bier Evenementen

Winter Bierfestival Breda: Winters genieten in Breda…!

Maandag 18 december 2023 Geschreven door… BierMich! Afgelopen zaterdag heb ik met biervrienden Remo en Michel D. en drie bierminnende collega’s van mijn werk het door café De Bruine Pij en De Bierderij georganiseerde Winter Bier Festival bezocht. Een kleinschalig festival dat zich voornamelijk op het ruime en overdekte terras van De Bruine Pij afspeelde.  Mijn eerste keer. En als winterbier-liefhebber ben ik vol verwachting naar dit festival vertrokken.

De brouwerijen op dit Winter Bierfestival Breda

Hoewel kleinschalig waren er toch vijf brouwerijen uit Breda en omstreken aanwezig én er werd  gerijpt bier geschonken door de Bourgondische Bierkelder! De Brouwerijen die aanwezig waren op het Winter Bierfestival Breda, waren de volgende:

 • Bliksem uit Breda
 • Halve Tamme uit Zevenbergen
 • Bravoure uit Etten-Leur
 • Frontaal uit Breda
 • Nunc uit Breda

Ze hadden, behalve Nunc, allemaal bieren op de tap en er viel een splitsing te maken in aan de ene kant IPA’s/DIPA’s/NEIPA’s en aan de ander kant Quadrupels/Barley Wines/Stouts (waarvan een groot deel Barrel Aged) die geschonken werden.

De proefroute van Biermich op het Winter Bierfestival Breda

 • Snow Punch V2 (White IPA), Frontaal Brewing Company: een goede om mee te beginnen, want laag in alcohol en niet heel overheersend op de smaakpapillen. Wel lekker fruitig/hoppig en de harsigheid en kruidigheid maken dit bier winters.
 • Around the Fireplace, Islay Whiskey infused Stout (Export Stout), NUNC Craft Beer: mijn kennismaking met NUNC. Tobias de Nooy van Nunc was aanwezig om wat te vertellen over zijn brouwerij (Nunc betekent Nu en sluit aan bij het levensmotto van Tobias: Leef en geniet in het heden!) en over dit bier. Infused met Laphroaig Ten. En dat proef je. De rokerigheid en de whiskey zijn sterk aanwezig in dit bier dat helaas vanwege het koude weer iets te koud geschonken werd. Echter, na enige tijd in de handpalm verwarmd, kwamen mooie karamel-, noot- en koffietonen naar voren. 
 • Abbellanis (Baltic Porter), Brouwerij Halve Tamme: Ook met deze brouwerij mijn eerste kennismaking. En ik werd helemaal ondergedompeld in een hazelnoten- en vanillesmaakfeest met dit bier. De naam droeg nog een steentje extra hieraan bij, want deze naam is afgeleid van de Latijnse naam voor de hazelaar, Avellana! Dit bier riep een herinnering op aan de hazelnootlikeur Frangelico. 
 • Illusive Message (Imperial, double Stout), Brouwerij Bravoure: ook dit is een kennismaking met deze brouwerij. En een goede kennismaking hoor! Een forse stout met eerlijke kokos- en kaneeltonen. 
 • Rhodesian 2018 (Barley Wine, American), Frontaal Brewing Co., gerijpt bij De Bourgondische Bierkelder: Deze gerstewijn heeft bij De Bourgondische bierkelder gedurende 5 jaar gerijpt in de fles. Ik had mazzel, want hoewel er maar 10 cl geschonken mocht worden, was de dame van De Bruine Pij zo lief om mij wel 20 cl in mijn proefglas te geven! Daar was ik echt heel blij mee , want deze gerijpte Rhodesian was top. Vol rood fruit en karamel. De Bourgondische Bierkelderman sprak haar nog aan op haar scheutigheid, maar te laat voor hem, want mijn glas was al gevuld. Dank! 
 • I’ve got Friends in the Music Business BA 2023 (Imperial, double Stout), Frontaal Brewing Co.: Een van de parels van het festival voor mij. Lekkere volle en rijke stout met een heerlijke pittigheid van de drie soorten pepers en een mooi verwarmend effect. 
 • Time Exchange (Barleywine, English), Brouwerij Bravoure: Dit was bierbeleving op zijn mooist tijdens het Winter Bierfestival Breda! Ric van Bravoure had namelijk een Bierstangel bij zich om dit bier te stangeln!  Dat is een Zuid-Duitse traditie die ontstaan is doordat óf smeden óf glasblazers ontdekt hadden dat het met een gloeiend stuk ijzer verwarmen van een zwaarder bier met restsuikers, het bier aangenamer maakte qua temperatuur om in de winter te drinken, maar ook meer smaken aan het bier gaf doordat er suikers karameliseren én verbranden.

Het resultaat is een Barley Wine die heel veel zoete smaken en ook een aanbrandrandje meegeeft.

 • Winter Bierfestival Breda 2023 Barley Wine (Barley Wine, English), Brouwerij Halve Tamme (en Jaap van Pruijssen van De Bierderij): Dit bier heb ik gedronken, terwijl Jaap mij vertelde dat hij dit samen met Halve Tamme gebrouwen heeft. Het is een mooie volle Barley Wine met rood fruit en een verwarmend alcoholpercentage.
 • Malacopa, Mexican Stout, Cognac BA (Imperial, double Stout), Brouwerij Bliksem x Dutch Bargain: de afsluiter van dit intieme, gezellige festival. En een topper van een afsluiter, want dit met Mexicaanse pepers gekruide bier is pittig, maar laat alle ruimte voor de smaken van karamel, koffie, vanille en chocolade. Heerlijk verwarmend en super rijk!

Naast het bier…

Ik heb uiteraard genoten van deze 9 heerlijke bieren, maar er was meer wat dit festival tot een hoogtepunt van het najaar maakt voor mij. De sfeer die de bruine kroeg brengt is er daar één van, maar ook de muziek die verzorgd werd door de DJ’s van De Zwarte Groef was een belangrijke andere. Muziek uit de 70’s, 80’s, 90’s, maar ook moderne kneiters werden de luidsprekers uitgegooid en maakten de tongen én soms zelfs de heupen los!

Ik heb tijdens dit Winter Bierfestival Breda weer veel mensen mogen ontmoeten, zoals Sietske, de technisch natuurkundige met uitleg-capaciteiten waar Richard Feynman nog een voorbeeld aan kan nemen. En Wouter de hulpbrouwer van Brouwerij Het Zwijn uit Kaatsheuvel. Hij werd in zijn promotie van zijn bieren bijgestaan door een lieve schooldirectrice. Zo’n fijn mens waarvan ik dacht; ‘Was jij in mijn tijd als leerkracht maar mijn directeur geweest…’.

En dan de jongedame uit Breda, die in Utrecht betonconstructies ontwerpt en doorrekent. Zij kwam eigenlijk nooit in De Bruine Pij, maar nu vierde haar vriendin haar verjaardag daar. Ik hoop dat ze dit verslag nog eens leest. En tenslotte de groep jongeren die onder de indruk was van mijn tabakspijp. Tja, neem het ze eens kwalijk, dat zie je toch nooit meer, een pijp rokende bierliefhebber!

Kortom… het was weer lekker, gezellig en leuk daar tijdens het Winter Bierfestival Breda!

Tot het volgende bieravontuur!

Wil je nog meer verslagen van bezochte evenementen lezen? Klik dan snel hier!

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...