Braupakt
Bier Reviews

Weihenstephaner x St. Bernardus Braupakt: Review

Donderdag 21-03-2024 Geschreven door… Jasper Westbeek! Een van de leukste dingen in de bierwereld zijn de samenwerkingen. Met name moderne craftbrouwerijen komen geregeld samen om zogenaamde collabs te brouwen. Bij grotere, ‘klassieke’ brouwerijen komt dit minder voor. Dat maakt Braupakt, een samenwerking tussen Weihenstephaner en St. Bernardus, extra bijzonder.

De brouwerijen Weihenstephaner & St. Bernardus

Weihenstephaner is de oudste nog actieve brouwerij ter wereld. In 1040 krijgt de abdij van Weihenstephan een licentie om bier te brouwen en te verkopen. Inmiddels gebeurt dat dus al bijna 1000 jaar. En dat ondanks diverse branden, hongersnoden, oorlogen en een aardbeving waarin het klooster vernield wordt. In 1803 bepaalt Napoleon dat alle bezittingen van de abdij eigendom worden van de Beierse staat. Daarom is de volledige naam nog steeds Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan.

Overigens is dit niet de eerste samenwerking voor Weihenstephaner. In 2018 brouwen ze de eerste Braupakt, een Weizen met moderne hopsoorten, samen met het Amerikaanse Sierra Nevada. 

St. Bernardus wordt gebrouwen in het Belgische Watou, tegen de grens met Frankrijk aan. In 1945 stoppen de Trappisten van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren met het verkopen van hun bier. Het jaar erna sluit Evarist Deconinck een contract met hen af, waardoor hij in een nieuwe brouwerij in Watou de trappistenbieren kan blijven brouwen, met de hulp van de brouwmeester van Sint-Sixtus. Vanaf 1992 mag trappistenbier alleen nog binnen de muren van een klooster gebrouwen worden en dus worden de bieren vanaf dat moment verkocht onder een nieuwe naam: St. Bernardus.

Het bier: Braupakt

Braupakt is een bijzonder bier geworden. Het is een Licht Blond, maar met een aantal twists. Zo zijn er bijzondere Duitse en Belgische hoppen gebruikt en is het bier vergist met dezelfde gist die normaal voor de Weizen van Weihenstephaner wordt gebruikt

De smaak

In de geur valt direct de gist op door de tonen van kruidnagel en banaan, zoals je die kent in een Weizen. De smaak is vriendelijk zoet en ook is er de kruidigheid van een Licht Blond, naast het romige van Weizen. Ook heeft het bier veel fruitigheid; banaan door de gist en een vleugje meloen door de gebruikte hop. De afdronk is vrij bitter.

Beoordeling

Braupakt is een geslaagd experiment en is echt een kruising tussen Licht Blond en Weizen. Je proeft de signatuur van beide brouwerijen terug. Het bier is heel doordrinkbaar, geholpen door het bitter als tegenhanger van de vrij zoete smaak. Toch vind ik het – zeker de eerste slokken – even wennen. Er gebeurt heel veel tegelijk en soms is het een beetje zoeken wat je nu eigenlijk aan het drinken bent.

Untappd rating 3,5/5

Foodpairing

Braupakt past goed bij pittige gerechten zoals Thaise curry, waarbij de zoete en romige smaak de pittigheid wat verzacht. Door de kruidigheid vormt het bier ook een goede combinatie met eveneens kruidige gerechten zoals saté of falafel. Maar denk bijvoorbeeld ook aan zalm van de barbecue of een romig dessert met banaan.

Wil naast deze review nog meer leuke reviews lezen? Klik dan snel hier!

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...