El Patron
Bier Reviews

Uiltje Brewing Company – El Patron : Review

Vrijdag 20-10-2023 Geschreven door… Jasper Westbeek! Vanaf het moment dat ik net begon met het drinken van speciaalbier spraken de bieren van Uiltje me aan. Dat kwam ongetwijfeld door de etiketten, want als je nog niet zo goed weet wat je moet kiezen, is dat vaak waar je de keuze op baseert. Maar ook de smaak beviel me, of het nu ging om stevige Stouts of de vele IPA’s. Uiltje is dan ook een van de brouwerijen waarvan ik de meeste bieren gedronken heb. Maar op een of andere manier kwam ik nooit toe aan El Patron, ondanks dat hij me werd aangeraden door vrienden. Toen ik hem opeens bij Albert Heijn zag staan, nam ik hem natuurlijk meteen mee!

De brouwerij

Uiltje Brewing Company is opgericht als huurbrouwerij in 2012 en heeft sinds 2016 eigen ketels. Hierna groeide het bedrijf uit tot een van de grootste craftbrouwerijen van Nederland. Hoewel een aantal bieren tot het vaste assortiment behoort, stond Uiltje al snel bekend om eenmalige (of soms terugkerende) bieren, zoals de IPA’s van de Fresh & Fast series. Ook na de overname door Royal Swinkels Family Brewers in 2021 is de experimenteerdrang gebleven en komen er nog regelmatig bieren met een twist uit, zoals een Saison met gember en kamille, een Doppelweizen met gezouten karamel of een knalblauwe Sour.

Over de stijl

Uiltje noemt El Patron een North West Double IPA, een omschrijving die wel wat uitleg kan gebruiken. North West is een verwijzing naar het noorden van de westkust van de Verenigde Staten, de omgeving van de staten Oregon en Washington. Waar IPA’s van de meer zuidelijke staten vooral draaien om bitterheid, citrus en tropisch fruit, spelen in het noorden ook karameltonen uit de mout een belangrijke rol.

Double IPA is een stevigere versie van de normale IPA, gebrouwen met meer hop en mout (overigens niet letterlijk twee keer zoveel). Double IPA’s hebben door de grote hoeveelheid mout extra alcohol en meer zoetheid in de smaak, die in samenspel met de hop echt bitterzoet en fruitig is.

De smaak van het bier

El Patron heeft aroma’s van rijp geel fruit en marmelade met op de achtergrond grapefruit. De smaak heeft vooral sinaasappel en lichte karameltonen uit de mout. Het bitter van de afdronk zorgt voor balans.

El Patron door de ogen van Jasper!

Double IPA’s kunnen voor mij nog weleens doorslaan in zowel bitter als zoet, waardoor de frisheid verdwijnt. Bij El Patron is de smaak in balans. Ondanks het stevige alcoholpercentage van 8,2% blijft hij doordrinkbaar. De aanbevelingen waren terecht!

Untappd rating 3,75/5

Foodpairing tips

El Patron vormt een mooie combinatie met diverse gerechten. De zoetheid van het bier kan een goede tegenhanger vormen bij pittige Thaise curry’s, waarbij de alcohol door het romige van de kokosmelk ‘snijdt’. Een andere geslaagde combinatie is pekingeend, vanwege de sinaasappeltonen en de moutigheid van het bier. Tenslotte gaat El Patron goed samen met gedroogde worst, aangezien het zout van de worst de fruitigheid van het bier nog eens extra omhoog haalt.

Wil jij nog meer nuttige reviews lezen van een van onze liefhebbers? Klik dan snel hier!

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...