Rock City Brewing
Bier Evenementen

Rock City Brewing Festivalverslag: Rock City & Friends op zaterdag!

Maandag 20-11-2023 Geschreven door… Peter Henry Top Samen met mede-biersommelier Richard van Laak kreeg ik de kans om namens speciaalbierwereld.nl een feestje bij te wonen! Geweldig, met één klein nadeel: we werden niet thuisgebracht. Speciaalbierwereld stuurde ons namelijk naar Amersfoort om een kijkje te nemen bij bierfestival Rock City & Friend. Je raadt het al: georganiseerd door Rock City Brewing.

Welke route neem je op een bierfestival?

Maar liefst 15 (internationale) brouwerijen waren van de partij op dit festival. Een paar oude bekende, zoals Jopen en Frontaal. Maar ook een aantal kleine ‘sympathieke’  brouwerijen. Niet dat de bekende namen niet sympathiek zijn, maar kleine brouwerijen zijn natuurlijk gewoon per definitie sympathiek. Een greep uit de collectie: Lehe (Estland), Magic Rock (Engeland) en Emp Brewery (NL). 

Met zoveel bier en brouwerijen, waar begin je met proeven? Ik denk eigenlijk dat de wereld onderverdeeld is in twee typen mensen. Degenen die rustig aan beginnen en vervolgens opbouwen. En degenen die direct beginnen met het zware geschut, onder het mom van: “De eerste bieren proef ik het meest bewust”. Ik vind dat het equivalent van jezelf van een klif gooien, maar goed. 

Vandaag zijn Richard en ik blijkbaar type 2, want we zijn begonnen bij de bar waar de zware knallers van Rock City Brewing worden geserveerd. De Buried Treasure die samen gebrouwen is met Brouwerij de Molen is een goede start. Een Imperial Stout van slechts 16%. Lekker boozy, goede balans en zoete tonen van een zachte brandy. Maar met dat alcoholpercentage bewegen we ons al rustig richting het randje van die klif. 

Het tweede bier dat we proeven is meteen een hoogtepunt. Baracus B.A. van Rock City Brewing en Nøgne Ø. Deze imperial stout heeft gelegen op rodewijnvaten. Een bier om niet snel te vergeten! De rode wijn straalt namelijk door het bier heen en ze dansen vervolgens intiem de cha cha cha met elkaar. Oh ja, met 17% is het wel iets om te delen (denk ik!)

Meer bier! Meer vertier! bij Rock City Brewing

De andere bieren van de tap in dit ‘donkere’ hoekje zijn allemaal toppers. Schaam je dus niet als er een keer per ongeluk zo’n bier van Rock City Brewing in je (online) mandje belandt. Weet je wat, doe het gewoon! 

We genieten ook van de brouwsels van Zweedse brouwers Ten Hands en Shapes & Objects. En ik kan je vertellen: die hebben kwaliteit meegenomen. Vooral de IPA’s van Ten Hands blijven ons bij. Sappige sapjes, zoals de Violetta en de Forest Spirits. 5/5 would drink again! 

De sfeer is ondertussen goed op het festival. Het is lekker druk en er is een goede mix van mensen. De muziek staat goed hard en de playlist is niet geüpdatet na 2007, te horen aan de hits van Good Charlotte, The Offspring en The Hives. Ik vind het prima! 

Ook aan de randprogrammering is gedacht. De snacks komen knapperig uit de frituur, haren worden geknipt bij een barbier (insert woordgrap) en een tattoo artist zit klaar om deze dag te vereeuwigen op je lichaam. 

Maar niet alleen de brewpub van Rock City Brewing is open vandaag. Alle brouwerijen bevinden zich in de opslag van de brouwerij, die gezellig is aangekleed. Het beetje neon-achtige licht en aankleding geven het gevoel van een gezellig druk straatje in Tokio. Ook de brouwerij is toegankelijk: je speciaalbier drinken, casual leunend tegen een ketel: hier mag het.

Shout-out!

Nog even een notering voor Theresia. Een Smoked Helles (5%) van Kaapse Brouwers. Deze is flink rokerig en dorstlessend tegelijkertijd. Een drinkbaar kampvuur is het, niets meer en niets minder. Lekkkker! 

Ook opvallend is de Bogbogbog van Lehe. Een Gose (8%) gebrouwen met cranberries, lingonberries en cloudberries. Mocht je niet weten wat die laatste twee zijn, dan komt dat goed uit: ik ook niet! Maar het zijn sowieso bessen die het friszure karakter van dit bier kracht bijzetten. Ook heeft een Gose altijd een tikkeltje zout, maar deze is wel heul goed op smaak gebracht. Ik kan me zelfs voorstellen dat sommige hem té zout vinden.

Laagdrempelig opgezet door Rock City Brewing

Amersfoort mag in haar handjes knijpen met zo’n lekker laagdrempelig en kwalitatief goed evenement. En Rock City Brewing zelf geeft een waanzinnig visitekaartje af voor craft beer. De bieren smaken voortreffelijk en er is een leuke afwisseling van brouwers en stijlen. De sfeer was bijzonder goed en de mensen gezellig. En de brouwerijen hebben er weer een paar fans bij. Ten Hands heeft mij erbij gekregen. Ok, ik ga nù een poster van Ten Hands boven m’n bed hangen…

Tot volgend jaar! 

Peter Henry Top

Wil je ook het verslag van de vrijdag lezen? Klik dan snel hier, want Michel neemt je graag die dag mee!

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...