La Trappe - Nilis 0.0
Bier en eten Bier Reviews

La Trappe – Nilis 0.0 : Review Het gevoel van de monnik

Hallo, ik ben int. gediplomeerd biersommelier Peter Henry Top (linksboven). Samen met int. gediplomeerd biersommelier Richard van Laak proefde ik voor Ondernulpuntvijf.nl en Speciaalbierwereld.nl La Trappe Nillis 0.0.

La Trappe – Nilis 0.0

Natuurlijk leuk en nuttig om samen met een biersommelier te proeven, maar Richard heeft in een ver verleden stage gelopen bij La Trappe. Dus dat is helemaal leuk en nuttig! 

“Soms waren we al ‘s ochtends bier aan het drinken”, zegt Richard. Jaja, dat dacht ik al. En op de vraag wat voor cijfer hij heeft gekregen kan hij geen antwoord geven. Jaja, dat dacht ik al. Maar tegelijkertijd wil ik ook meteen van het beeld van in de ochtend-bierdrinkende-lallende-Brabanders af. Want Nillis 0.0 is serieus goed en het ambacht knalt uit het glas. 

In de geur van La Trappe – Nilis ruik je ‘donkere dingen’ zoals karamel, rood fruit en zelfs cola-eske tonen. Eigenlijk verraadt de mooie koperbruine kleur al wat er gaat gebeuren in dit bier. In de smaak: iets roasty en iets karamel. Richard: “echt knap dat er zoveel balans zit in een bier zonder alcohol.” And I agree.

Maar het gevoel dat La Trappe – Nilis geeft is helemaal knap. Beide zaten we niet meer aan die VT-wonen-approved keukentafel, maar waren we even in de abdij in Berkel-Enschot. Heerlijk ontspannen en na elke slok slaakte we steeds weer een ontspannen zucht: “aaah”.

Foodparing tipje met La Trappe – Nilis 0.0

En er iets bij eten mag, maar dan zou ik de paaseieren overslaan. Beide denken we aan een dessert met iets gekarameliseerd, “zoals gekarameliseerde ananas, why eigenlijk not”, roep ik, internationaal gediplomeerd biersommelier.

De brouwerij

La Trappe: in de 19de eeuw vond een groepje gevluchte monniken een thuishaven in het hart van Brabant. Het trappistenbier wordt hier nog steeds gebrouwen met de overtuiging ‘het goed te doen’. Een deel van de opbrengsten gaat daarom naar goede doelen. 

Meer reviews lezen van Peter of onze andere recensenten? Klik dan snel hier! De Nilis van La Trappe deze week nog in je koelkast hebben? Klik dan snel hier om je boodschappenmandje te vullen bij ONP5!!

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...