Rauchbier
Bierstijlen Rauchbier

Rauchbier

Vroeger in Duitsland, in die Fränkische Schweiz om precies te zijn is het Rauchbier in de Middeleeuwen voor het eerst gebrouwen. Het is een echte traditionele bierstijl in deze regio waar Bamberg de belagrijkste stad is. Bamberg tegenwoordig nog steeds bekend om zijn Rauchbieren met de Schenkerla Bauerei als bekendste brouwerij van rookbieren.

Waarom de naam Rauchbier?

De naam Rauchbier refereert voornamelijk naar de gedroogde mouten. Dat werd toentertijd gedaan op open vuur waardoor de rokerige smaak aan de mouten wordt toegevoegd. Hierdoor krijgt deze bierstijl dus het rokerige smaak, maar ook zeker een rokerig aroma.

Traditie

Het drogen boven open vuur van beukenhout werd gaandeweg de 18e eeuw vervangen door het drogen met warme lucht, waardoor het rokerige karakter van de mouten verdween. Dit hoofdzakelijk omdat de populariteit van de rookbieren afnam. Echter bleven in Bamberg wel enkele brouwers stug door drogen boven open vuur. Omdat het maar weinig brouwers waren die dit bleven doen, is deze rokerige stijl geschaard onder speciaalbier.

Lang kwam Rauchbier de regio niet uit. Pas aan het einde van de jaren 20 van de 20e eeuw werd deze bierstijl bekender bij de bierdrinkers buiten die Fränkische Schweiz! Tegenwoordig wordt Rauchbier op de traditionele wijze nog steeds gebrouwen in Bamberg. Ook maken veel brouwers over de hele wereld tegenwoordig rokerige bieren gebrouwen.

Wij zijn blij dat deze stijl in ere gebleven is. Wij houden er in ieder geval van. Check ook de review van onze BierMich die een mooie Rauchbock proefde van Bierbrouwerij de Magistraat uit Almkerk.

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...