Rabauw IPA
Bier en eten

Rabauw IPA Onverbitterde Helleveeg x Picanha

Geschreven door: Dimitri Zafiriadis Twee weken geleden, op een bloedhete zondagmiddag, besloot ik samen met een vriend de BBQ aan te steken. We hadden onze zinnen gezet op een mooi stuk picanha en we wilden dit pairen met de Rabauw IPA. Naast de kilo picanha hebben we ook nog short ribs bereid! Een complete dag vol grill & bier plezier.

Voorbereiding

Het hele feest begon al een dag of 2 van tevoren met het uitzoeken van het vlees. We wilden bestellen op de website The Meatlovers! Kijkend naar de bereidingstijd zijn we gegaan voor de Black Agnus short ribs uit Australië en de Brangus picanha uit Argentinië. Voor de short ribs moest de BBQ al een rond 12.00 uur aangeslingerd worden, zodat we uiteindelijk om half zeven konden genieten van deze super malse ribbetjes. Daarnaast hadden we een mooie selectie van verschillende bieren koud gezet die we in oplopende volgorde van alcoholpercentage gedronken hebben.

Grilling Day

Allereerst hebben we de BBQ op een temperatuur van 110 graden Celsius laten komen. De picanha hebben we gerubbed met een dry rub van een mooie kruidenmix. Hierin was o.a. gemberpoeder, gerookte paprikapoeder, zwarte peper korrels & verse tijm vermalen in een vijzel. Ondertussen werd het eerste bier, een smaakvolle Session IPA van Kompaan Bier uit Den Haag, opengetrokken. Een mooi bier om mee te beginnen! Fris, makkelijk doordrinkbaar en smaakvol. Natuurlijk werden ook de short ribs goed in de smiezen gehouden, die al een tijdje op de Weber lagen. Om nog een extra intense rooksmaak te creëren voegden we een doordrenkte chunk hickory rookhout toe. Daarna was het tijd om een nieuw bier open te trekken.

We werken langzaam toe naar onze uiteindelijke paring van de Rabauw IPA Onverbitterde Helleveeg, die we natuurlijk willen combineren met de picanha. Dit doen we door het alcoholpercentage langzaam op te voeren en te kiezen voor een bier met een intensere smaak, namelijk: een sour uit Hong Kong. Wat, Hong Kong?? Jazeker! Ik ben met deze brouwerij in aanraking gekomen in de tijd dat ik bij Vandestreek Bier werkte. De mannen uit Utrecht hebben een aantal jaar geleden namelijk een Non Alcoholic collab met Gweilo Beer gebrouwen. Hoewel deze Non Alcoholic NEIPA in eerste instantie speciaal voor verkoop in Hong Kong was geproduceerd, is het tegenwoordig ook in Nederland verkrijgbaar.

Nadat we de kerntemperatuur van de picanha (die uiteindelijk op 48 graden uit moet komen) gecheckt hebben, trokken we een Pandora van Brouwerij Maximus uit Utrecht open. Een mooi stabiel blond bier dat al bijna tegen de “best before date” aan liep. Voor zo’n “oud bier” smaakte de Pandora nog verrassend vers! We combineerden dit met een mooi stuk bierkaas gemaakt door Boerderij Op den Hoek. Leuk detail: in deze kaas zit de tripel van Brouwerij Rabauw verwerkt.

Pairing: Rabauw IPA Onverbitterde Helleveeg x Picanha

Uiteindelijk was het dan zo ver. Door middel van indirecte verhitting had de picanha een kerntemperatuur van 48 graden bereikt . We grilden het staartstuk op direct vuur af, om een mooie krokante buitenkant te krijgen. Daarna lieten we de picanha even in folie rusten, voordat we hem aansneden. Ondertussen werd de Rabauw IPA, onze hoofdpairing, uit de koeling gehaald! Ook dit bier lieten we even licht opwarmen. Ijskoud bier is natuurlijk lekker, maar om de smaken van het bier goed te kunnen proeven wilden we de Rabauw IPA Onverbitterde Helleveeg niet te koud drinken.

De picanha was prachtig rosé gegaard, en had een mooie vetrand. Dit vet geeft enorm veel smaak af en dus raden we altijd aan om dit vlees inclusief vet te eten. Ook de rub kwam goed tot zijn recht. De perfecte mix van knoflook en gember, de pittigheid van de cayennepoeder en de smaak van het gerookte paprikapoeder maakte deze picanha tot een echte smaakbom.

En dan nu: de Rabauw IPA! Citrus, licht tropisch fruit (vooral in de geur maar ook in de smaak) en zoete moutige tonen. Verder proefden we ook een mooie bitterheid in de afdronk. De combinatie van de frisheid en het lichte zoetje, was een mooie tegenhanger voor de pittigheid van de rub. De citrussmaak combineerde erg goed met de gembertoets van de picanha. Uiteindelijk neutraliseerde de bittere afdronk alle smaken, zodat we weer opnieuw konden beginnen.

Uiteindelijk hebben we met z’n 4-en een kilo picanha op! De mannen met deze Rabauw Onverbitterde Helleveeg en de dames met de speciale limoncello van slijterij ‘t Kleine Uiltje uit Gorinchem. Deze limoncello is voortgekomen uit een samenwerking tussen t’ Kleine Uiltje met de Gorcumse limoncello-maker LimonTino, en is een blend van de LimonTino met een Arancello. Volgens de dames een prima alternatief, wanneer je geen bier drinkt…

Wil je nog meer foodpairings ontdekken met mooie bieren? Klik dan snel hier! Voor ander biernieuws ga je hier naartoe.

Deze foodpairing is in samenwerking met Biercheque, de tofste cadeaukaart voor iedereen!

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...