Porters en Stouts geen zomerse bieren? Onzin!! Aan die BBQ!

De lente is in volle gang en, tot op heden, hebben we daar weinig over te klagen 😉 . Dat betekent dat de zomer ook weer voor de deur staat. Wat doen we het liefst op een mooie zonnige en zomerse dag? BBQ-en en mooie bieren drinken. Vandaag een blog over het feit, dat porters en stouts vaak gezien worden als bieren de vooral in de winter gedronken moeten worden.

bbq1

Waarom is dit?

Allereerst ligt het aan de kleur van het bier. De donkere (lees: zwarte) kleur van deze stijlen, wekt het vermoeden dat deze bieren uitsluitend tijdens donkere en grauwe dagen gedronken kunnen worden. Mijn persoonlijke mening is dat dit onzin is. Ook schrikt in sommige gevallen het hogere alcoholpercentage mensen af. We zijn vaak bang om wat zwaardere bieren in de volle zon te drinken. Tegenwoordig worden ook mooie porters en stouts gebrouwen, met een relatief lager alcoholpercentage.

Terug naar de BBQ.

Zodra de weersvoorspellingen er goed uitzien, gaan we massaal mooie stukken vlees inslaan. Om hier, na uren achter de BBQ te hebben gestaan, van te genieten. Dit kan in mijn ogen nog beter gecombineerd met een mooie porter of stout.

Porter Big Belly Aethelstan

We zijn al dagen van tevoren bezig om het vlees te bewerken. Dit om het vlees zo perfect mogelijk van die BBQ af te krijgen. Wanneer de (dagenlang) gemarineerde spareribs, tijdens de BBQ nog meerdere keren “afgelakt” worden om vervolgens van het rooster afgehaald te worden, is het tijd om een perfect passende porter of stout te pakken en te combineren met de spareribs. Bijvoorbeeld eentje met een subtiele rooksmaak, past perfect bij de malse spareribs die een tijd lang in de rook van de BBQ gelegen hebben.

De geroosterde mouten die ook vaak gebruikt worden in het brouwproces van een porter of stout, maken het dat deze bieren perfect gecombineerd kunnen worden met bijvoorbeeld de low&slow-techniek. Dit betekent dat het prachtige stuk vlees voor jouw pulled pork of die mooie brisket waar je urenlang voor hebt staan zwoegen, perfect gaar is. Een voorbeeld van een wat licht rokerige stout die hierbij past is, de Sgt. Nightvision van Uiltje Brewing Company uit Haarlem.

De porter of stout complimenteert je vlees

Juist de vollere smaak van een porter of stout combineert lekker bij de stevige smaak van het mooie gemarineerde en bewerkte stuk vlees. Of mooie gegrilde groenten (voor de vegetariërs onder ons) wat van jouw BBQ af komt.

Van de Streek Dark Roast

Ik zou zeggen probeer het eens, en laat ons weten wat je ervan vind! Er gaat een compleet nieuwe wereld voor jullie open 😉

Cheers 🍻

Check een aantal voorbeelden van mooie porters en lekkere stouts!!