Populus 6921 - Zuiderbuur
Bier Reviews

Populus 6921 – ZuiderBuur : Review

Maandag 06-11-2023 Geschreven door… Jasper Westbeek Wat krijg je als je een groep liefhebbers laat brouwen met een aantal van de beste brouwerijen van Nederland? Smaakvolle bieren met een twist, als het aan de mannen van Populus 6921 ligt. Voor het nieuwste bier werd nu eens niet samengewerkt met een Nederlandse brouwerij, maar met Antwerpse Brouw Compagnie. Ik proefde ZuiderBuur Toffe Tripel.

De brouwerij

Populus 6921 is het merk van een groep buurmannen uit het dorp Duiven die elkaar ’s avonds bij een picknicktafel in de straat ontmoeten. Een van hen, Marco, is directeur van Mitra en neemt regelmatig bijzonder bier mee. Zo worden ze gedurende de jaren echte bierliefhebbers. Zo zeer zelfs dat ze besluiten zelf bier te gaan brouwen. Hier komen de connecties van Marco goed van pas. De buurmannen werken samen met verschillende brouwerijen, onder het motto ‘Vriendschap tussen brouwerijen, verbonden door buurmannen’. 

In 2014 wordt het eerste bier gebrouwen bij Bronckhorster, later volgen bieren in samenwerking met Jopen, vandeStreek, Emelisse, Kompaan en Homeland. Hierbij gaat het vaak om bieren met een twist, zoals toevoegingen van eikenhout, trekdrop of sinaasappelschil en gember. Op de etiketten staat een knipoog naar de samenwerkende brouwerij, in dit geval een vlag met het wapen van Antwerpen.

De Antwerpse Brouw Compagnie is opgericht door Johan Van Dyck. In 2008 besluit hij op zoek te gaan naar het verloren recept van Seefbier, een Antwerpse specialiteit die tot de Eerste Wereldoorlog gebrouwen wordt. Na een zoektocht van ruim 3 jaar heeft hij samen met de Universiteit van Leuven de receptuur achterhaald. Het duurt lang voor een ontbrekend ingrediënt wordt geïdentificeerd: boekweit. Het bier wordt opnieuw gebrouwen en wordt steeds populairder in Antwerpen. In 2017 start Johan met hulp van een crowdfunding een eigen brouwerij met proeflokaal.

Het bier: Zuiderbuur Toffe Tripel

ZuiderBuur is een Tripel met nagisting op fles. Bij nagisting wordt bij het afvullen van het bier een kleine hoeveelheid suiker en gist toegevoegd aan de flessen. De gist blijft suiker omzetten naar koolzuur, wat zorgt voor een flinke hoeveelheid bubbels en een vol mondgevoel. ZuiderBuur wordt als een van de weinige bieren van Populus 6921 in fles verkocht, omdat blikken de hoge druk door nagisting minder goed aankunnen.

Waar veel Tripels met drie granen worden gebrouwen (gerst, tarwe en haver), wordt hier boekweit als vierde graan toegevoegd. Dit is een knipoog naar Seefbier en zorgt voor een troebel karakter en een wat dikker mondgevoel.

De smaak

ZuiderBuur heeft aroma’s van citrus en peper. De smaak heeft veel rijp geel fruit en een lichte prikkeling zoals die van gember. De gebruikte hop geeft een bijna laurier-achtig bitter in de afdronk.

Beoordeling

Waar veel Tripels behoorlijk zoet zijn, zorgt het bittertje bij dit bier voor een fijne balans. Door de boekweit is het mondgevoel verrassend zacht en dik, maar de fijne koolzuurbubbels maken het geheel toch mooi doordrinkbaar. 

Untappd rating: 3,75/5

Foodpairing

Het prikkelende koolzuur zorgt ervoor dat ZuiderBuur een goede combinatie is met romige of zelfs vette gerechten. Het koolzuur doorbreekt namelijk het vet en ruimt als het ware het palet op. Denk aan pairings als kaaskroketten, varkenshaas met champignon-roomsaus of een curry met garnalen.

Wil je nog meer reviews van de tofste bieren lezen? Klik dan snel hier.

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...