Roosendaals Bockbierfestival 2023
Bier Evenementen

Op bokkentocht in Roosendaal…! Het Roosendaals Bockbierfestival 2023

Dinsdag 10-10-2023, Geschreven door… BierMich! Op zaterdag 7 oktober 2023 ben ik met biervrienden Dimitri, Menno, Eric en Michel D. per trein naar de ‘grensstad’ Roosendaal gereisd. Dimitri en ik waren uitgenodigd door het Roosendaals Biergilde om deel te nemen aan het door hen jaarlijks georganiseerde Roosendaals Bockbierfestival 2023. Ik bezocht dit festival al eens in oktober 2018 en had daar goede herinneringen aan het gevarieerde aanbod aan bockbieren, de organisatie van het festival en de fijne sfeer in de stad en de deelnemende cafés. Dus hebben wij de uitnodiging van harte aangenomen en troffen om 14:00 uur, bij de start van het festival, Martijn van Turnhout bij de tent van het Roosendaals Biergilde (RBG).

Een speciale editie van het Roosendaals Bockbierfestival

Martijn heette ons van harte welkom op de 20e editie van het Roosendaals Bockbierfestival 2023. We ontvingen ons festivalboekje, proefglaasje en munten om de bockbieren te gaan proeven. Vanwege het lustrum heeft het RBG groots uitgepakt met een rijker bockbierassortiment dan anders én ook een groter aantal deelnemende horecagelegenheden.

Deze keer kunnen we terecht in 9 horecagelegenheden en kunnen we los gaan op 63 (!) bockbieren. Dat belooft, zeker met de heerlijke herfstzon die de Markt bijna de gehele middag heeft beschenen, een middag vol herfstig biergenot!

Mijn medebockers…

Voordat ik jullie meeneem naar het festival en ga verklappen welke bockbieren ik heb mogen ontdekken, stel ik graag mijn vrienden even voor:

Eric, meer dan een biervriend. Al jaren delen wij met elkaar de passie voor mooi eten en drinken en reizen we graag om trips te ondernemen naar plaatsen met bijzondere geschiedenis, mooie natuur en natuurlijk goede gelegenheden om van het leven te genieten. We hebben in de afgelopen 30 jaar dat we elkaar kennen heel wat lief en leed gedeeld en vandaag delen we het genieten van mooi bier, het gezelschap en de heerlijke herfstzon!

Menno, een uit hetzelfde geboortedorp afkomstige vriend en een levensgenieter pur sang. Dus dat doen we ook wel eens samen. Vroeger zaten we veel op de racefiets en we hopen dat we voor de volgende editie van dit festival dat weer opgepakt hebben.

Michel D., ken ik al lang maar toch ook weer niet zo lang, want pas sinds enkele maanden weet ik dat hij van lekker bier houdt én graag  concerten en muziekfestivals bezoekt. Michel D. kwam op eigen gelegenheid naar Roosendaal en sloot zich bij ons aan toen wij onze 6e bock geproefd hadden, maar Michel ging vanaf die 7e lekker met ons mee!

Dimitri hoef ik volgens mij niet voor te stellen, want naast mijn biervriend is hij degene die vanuit zijn passie voor bier deze website is gestart en steeds mooier maakt! Dimitri zorgt ervoor dat ik als reviewer mijn brede passie voor bier kan delen met jullie!

De proefroute van Biermich tijdens het Roosendaals Bockbierfestival 2023

Het Wapen van Roosendaal

De biervrienden uit Gorinchem begonnen hun route op het terras van café Het Wapen van Roosendaal. Een café dat zich met 23 tapkranen en 125 bieren op de fles sowieso al richt op de bierliefhebber, maar waar de bierliefhebber zich vandaag met nog eens 27 bokbieren toegevoegd aan het assortiment in een waar bierparadijs mag wanen. 

Het terras was druk bezet en om mij heen kijkend zag ik op elk tafeltje de proefglaasjes van het Roosendaals Biergilde. Mijn proefglaasje heb ik op het terras van Het Wapen laten vullen met 5 bockbieren:

 • Einbecker Kellerbier (keller-/zwickelbier), Einbecker Brauhaus, (Duitsland): ik start niet met een bockbier, maar met een kellerbier van een wat lager alcoholpercentage uit de stad die het Bockbier zijn naam gaf, Einbeck (zie mijn artikel: Bockbier). Een mooi fris bier met een licht zoete smaak en een droge afdronk. Lekker dorstlessend.
 • Einbecker Ur-Bock Dunkel (Bock, single/traditional), Einbecker Brauhaus, (Duitsland): en dan een bockbier uit de stad die het bockbier zijn naam gaf en dan nog wel de oerversie ook! Dit bier blinkt uit in kruidigheid en heeft een moiie moutbitterheid.
 • Scheepsbock (Bock, single/traditional), Brouwerij Homeland( Amsterdam): een mooie romig bockbier, met een zoete smaak waarin een stevige rogge kruidigheid zit en hinten van rood fruit!
 • Indian Summer Maple Edition (Bock, doppelbock), Brouwerij Kees (Middelburg): Een feestje voor de neus en de tong deze doppelbock. Maple in de neus en karamel en rood fruit op de tong.
 • Shoque le Boque (2023), 100 Watt Brewery (Eindhoven): helaas geen schokkende ervaring deze bock uit Eindhoven. De geur is kruidig, maar de smaak blijft vlak en waterig.

Café Tien

Hoewel het Wapen nog vele bockbieren te bieden had, wilden wij ook graag andere deelnemende horecazaken bezoeken. En dan zeker Tien, een midden in die verschrikkelijke Corona-tijd aan de Bloemenmarkt begonnen café, welk café met een van de specials mocht pronken (en waarvan wij het laatste flesje hebben gedeeld!).

 • Bockthor (Bock, doppelbock), Nemeton Brewing (Waalwijk): Voor mij de topper van het festival! Wat een rijk bier en dan nog uit Waalwijk ook! Een mooi complex smaakpalet van karamel, zoethout, whiskey en hout met een kruidig, peperige afdronk.
  Maar nog even dit: een Bockthor in je vat betekent uiteindelijk dat je vat gaat lekken, en da’s zonde, brouwer van Nemeton😉.

Lunchroom Milano

Een wat excentrisch gelegen deelnemer van het Roosendaals Bockbierfestival 2023 in een nogal excentrieke omgeving, namelijk de Passage, die overdadig Venetiaans is ingericht met Art Deco en Jugendstil elementen. Ik had dit, hoewel geheel anders dan anders, voor geen goud willen missen. Ik heb er 1 bockbier geproefd.

 • Herfstbock (Bock, single/traditional), Brouwerij De 12 Stuyvers (Hazerswoude-Dorp): Deze herfstbock heb ik misschien niet volledig op waarde kunnen schatten doordat ik echt voortdurend door de nogal prikkelrijke omgeving waarin ik het bier dronk werd afgeleid. Desalniettemin; een volle bock met veel zoete en kruidige smaken, maar waaraan de bitterheid voormij de grote afwezige was om dit als topbock te waarderen. De naam van de brouwerij is gelinkt aan een mooi verhaal over een belasting op bier om de toren van Hazerswoude te kunnen bouwen!

Captain Cook’s Grand Pub/restaurant

Eveneens aan de markt gelegen, konden we ook bij Captain Cook’s op het terras zitten en dan ook nog met zicht op de Tullepetaon, oftewel de parelhoen (of carnavalskip). Deze vogel staat symbool  voor Roosendaal in tijden van carnaval en geeft de stad in die dagen de naam Tullepetaonestad. Niet heel gek dus dat boven Captain Cook’s een brouwerij te vinden is die Brouwerij Parelhoen heet en één van de vele bockbieren leverde tijdens dit festival. Daar ben ik dan ook mee begonnen op dit terras.

 • Captain’s Bock (Bock, single/traditional), Brouwerij De Parelhoen (Roosendaal): ik kan helaas geen positieve recensie van dit bier geven, omdat het bier heel zuur was en naar mijn idee verzuurd was geraakt. Ik had dit graag anders geproefd. Mogelijk een volgende keer.
 • Bockdal (2020) (Bock, single/traditional), Brouwerij Boschdal (Prinsenbeek): Een bock uit Brabant en een flink heeft mogen rijpen in de fles. Die rijping van 3 jaar komt niet helemaal tot uiting in de smaak, maar het bier heeft er een mooie fruitigheid gekregen.

De Kompaen

Iets schuin tegenover Captain Cook’s ligt proeflokaal De Kompaen, dat een ode aan Roosendaal en datgene wat de stad heeft voortgebracht is. Herinneringen aan Roosendaalse namen als Wenneker (van de jenever), Phillips Lighting (van de TL-buizen), Red Band (van het snoep), RBC (de voetbalcub die ooit eredevisie speelde) en het grensstation, sieren de ruimten die in dit proeflokaal aanwezig zijn. We zaten op het terras, maar ik ben gelukkig toch door dit mooie proeflokaal gelopen.

 • Hertog Jan Bockbier (2022) (Bock, single/traditional), Hertog Jan (Arcen): Ook deze gerijpte bok heeft een mooie moutigheid en fruitigheid gekregen. Wat in het vat zit… wordt meestal lekkerder!

Bruin Café Jaxx

Onze laatste halte in de tocht langs Roosendaalse gezelligheid en heerlijkheid is een echt bruine kroeg in de Molenstraat. Dit is ook de eerste en enige kroeg waar we binnen zijn gaan proeven. Dat was niet erg, want we maakten de soundcheck van de rockband Mind Control mee!

 • Bockenreyder (2023) (Bock, Weizenbock), Big Belly Brewing Company (Breda):  Een mooie zachte en kruidige Weizenbock met een zoetje.
 • EIERBRIKETTENPERS (Bock, doppelbock), Brouwerij Kompel (België):  Deze doppelbock gaf iets zoets en roasty weg, maar miste de diepgang die je, zeker van een brouwerij die zich verbindt aan de mijnbouw, verwacht. Toch?
 • Bokkige Aap (Bock, single/traditional), Guilty Monkey Brewery (Nijmegen):  Ik heb deze bock als waterig ervaren en zal daarom niet mijn guilty pleasure worden.
 • Sticky Fingers (Bock, doppelbock), Kompaan (Den Haag):  Op het eind nog iets om de vingers bij af te likken! Een iets ziltige, stevig moutige doppelbock uit Den Haag!

Hoewel we dat graag hadden gewild, is het ons niet gelukt om  De Sjoes (nota bene het café waar het Roosendaals Biergilde zetelt!), Chagall en de Raatskelder te bezoeken. Dat maken we graag bij de volgende editie goed!

De dag erna…

Ik ben de zondag na het Roosendaals bockbierfestival 2023 wakker geworden met het idee om, tijdens het langzaam gaar stoven van de curry die ik voor deze dag gepland had, deze review te schrijven. Ik had daar veel zin in, omdat ik terugkijk op een mooi en gezellig festival met een eigen karakter. De keuze om het festival bij meerdere horecagelegenheden, verspreid door de stad te laten plaatsvinden vind ik positief. Door die keuze ben je, zeker bij het weer zoals dat er zaterdag was, in beweging en zie je meer van het Roosendaals centrum.

De keuze om het jubileum te vieren met een zeer ruim assortiment bockbieren waaruit te kiezen valt is ook een schot in de roos. De specials geven het assortiment een gouden randje. Dit randje zou echt nog robuuster kunnen volgens mij door meer specials wat betreft hoeveelheid en soorten aan te bieden. 

Wat me tenslotte opviel, is dat het festival vooral door mensen uit Roosendaal en omgeving bezocht wordt. Ik vind dat leuk, omdat deze mensen je een hoop over de stad en het plaatselijke nieuws kunnen vertellen. Toch hoop ik dat door mijn verslag van dit leuke festival, er op zaterdag 5 oktober 2024 meer mensen uit verschillende windstreken van het Roosendaals Bockbierfestival 2023 komen genieten! Ik heb al een aantekening in mijn agenda gemaakt!

 Tot het volgende bieravontuur!

Benieuwd naar nog meer festival-verslagen of brouwerij-bezoeken? Klik dan maar eens hier!

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...