NEIPA
Bierstijlen New England IPA (NEIPA)

New England IPA (NEIPA)

Wanneer is de NEIPA nou eigenlijk precies onstaan? Zo ver wij weten is deze bierstijl ontstaan in de jaren ’90 in Amerika. De naam verraadt ook al een beetje waar in Amerika de NEIPA zijn herkomst vindt. De eerste versies van de New England IPA’s werden gebrouwen in Vermont en meer delen van New England.

De smaak van New England IPA

Het grootste kenmerk van een NEIPA is zijn fruitige karakter en geur. Ook de lage bitterheid in de smaak is een kenmerk van deze stijl. Hoe ze deze lage bitterheid creĆ«ren is dat ze veel hop aan het einde van het brouwproces pas toevoegen. Door het later toe te voegen krijgt de hop geen kans om zijn bitterheid af te geven. Ook de gebruikte gisten geven mooie aroma’s en smaken af. Ook de troebelheid komt het gebruik van die speciale gist-stammen en het bier niet te filteren.

Ongekende groei van de NEIPA

Ondanks dat de NEIPA al vanaf de jaren ’90 bestaat, is hij in Amerika rond 2010 en later ook in Europa en Nederland immens populair geworden. Omdat het weinige bitter en fruitige karakter erg toegankelijk is voor veel mensen is het uitgegroeid tot een van de meest populaire stijl.

Meest uitdagende in het brouwen van de New England IPA is de timing van het toevoegen van de hoppen voor de fruitigheid. Hierdoor ontstaat een juiste balans in de smaak van deze stijl.

Nog niet bekend met NEIPA’s (wat we ons eigenlijk totaal niet kunnen voorstellen…)? Klik snel hier om naar een van onze reviews te gaan die over een New England IPA gaan!

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...