Jubel
Bier Reviews

Nevel Wild Ales – Jubel (batch 3) : Review

Zaterdag 10-09-2022 / Geproefd en geschreven door… BierMich! Vanmiddag was het er weer eens tijd voor. Wandelen met Kes en zo na Gorinchem West te hebben verlaten, de binnenstad net niet ingaan, maar neerstrijken bij La Caponnière. Het was tijd voor de Jubel van Nevel uit Nijmegen.

La Caponnierè – Gorinchem

In dit stuk Gorinchems vestingsgeschiedenis uit 1893 trof ik naast Ronald, de uitbater, mijn vrienden Ron en Remo. Ik heb met hen een geweldig mooi bier Nevel Wild Ales uit Nijmegen gedeeld: Jubel! Volgens het etiket een bier voor de feestdagen… en dat werd het, mede door de lekkere hapjes die door Ronald bij wijze van foodpairing geserveerd werden!

Lees hieronder mijn jubel op dit bier…

Welk bier: Jubel, batch 3 (gebotteld op 27 augustus 2020)

Bierstijl: Wild bier, houtgerijpt (18 maanden) op Fino Sherry vaten

Alcoholpercentage: 5,7%

Ingrediënten: Water, gerstemout, roggemout, tarwe, rode Ebner spelt, boekweit, hop en wilde huiscultuur-gist.

IBU: ?

EBC: ?

Kleur/zicht: dit bier is kastanje-roodbruin van kleur en heeft een enigszins bruin gekleurde schuimkraag bij het inschenken. De schuimkraag blijft niet lang aanwezig. Het bier is de eerste glazen helder, maar bij het uitschenken van het laatste glas maakt het bezinksel het bier troebel.

Geur: de geur is fruitig (rood fruit) en doet duidelijk de fino sherry uit de vaten terugkomen. Daarnaast ruik het bier zuur en houtig.

Smaak: De smaak van dit bier is mooi complex. Eerst is er een fruitig zoete smaak, die vervolgens wordt verdreven door een sterke frisse zuurheid. Dan is er een lichte kruidigheid te ontdekken, die ik toeschrijf aan het gebruik van roggemout. Tenslotte komt het hout in de smaak en geeft dit bier een wijnachtig karakter!

Wat vind Biermich van de Jubel?

Had ik al gezegd dat ik een voorliefde heb voor zure bieren? Ja natuurlijk heb ik dat al bekend gemaakt, want ik hou er echt van en van sommige ga ik zelfs jubelen. De Jubel van Nevel Wild Ales is zeker zo’n zuur bier. De zuurheid in dit bier wordt nauwelijks verhuld door zoete mout- of fruitsmaken. Bijna bekvertrekkend zuur is dit bier, maar zeer lekker door de gelaagdheid van de smaken. Het was een 75 cl fles lang genieten van dit mooie natuurproduct!

Score (van 0-5): 4,50

Foodpairing met Nevel Wild Ales – Jubel

Met Ronald sprak ik over de geschiktheid van dit bier om eten te begeleiden. Ik dacht al meteen aan een hoofdgerecht van hertenbiefstuk met morielje saus. De stevige wildsmaak en de vlezige smaak van de morieljes zouden zo heerlijk samengaan met de zure en zoete smaken in dit bier!

Ronald liet het niet bij woorden. Hij verrastte ons prompt met 3 soorten hapjes: salami van reebok (salame di capriolo), salami van everzwijn (salame di cinghiale) en ingelegd rugspek (lardo). De salami’s en de lardo werden in hun vetheid, kruidigheid en zoutheid mooi begeleidt en aangevuld door vooral de zuren in het bier. Deze smaakbelevingen en het kennismaken met deze voor mij nog niet bekende Italiaanse lekkernijen maakten deze dag tot een Jubeldag!

Over de brouwerij(en)

Nevel Wild Ales maakt sinds 2014 wilde en zure bieren in Nijmegen. De twee oprichters en eigenaren Mattias Terpstra en Vincent Gerritsen willen onderscheidende in balans zijnde bieren maken uit natuurlijke producten en daarbij in een duurzame balans met de omgeving werken.

Daarbij maken ze onder andere gebruik van door hen zelf geoogste en gevangen gisten en diverse in de regio geteelde producten, zoals de brouwgranen Heliard tarwe, Ebner spelt en St. Jans rogge. Maar de medewerkers van Nevel Wild Ales plukken ook zelf producten uit de natuur zoals vlierbessen of boomschors. Ontdek hoe lekker zuur en de natuur kan smaken!

Tot de volgende proef!

Check nu hier welke reviews onze specialisten nog meer geschreven hebben!

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...