Lentebier
Bierstijlen Lentebier

Lentebier

Wie houdt er nou niet van? Dat mooie bier in de eerste zonnestralen van de lente? Lentebier is een bierstijl die zijn oorsprong eigenlijk al vindt in de tijd dat bier hoe we het hedendaags drinken gebrouwen werd. Het is moeilijk aan te geven wanneer het lentebier echt ontstaan is. Wat wel duidelijk is, is deze stijl gebrouwen werd met gewassen die (hoe kan het toch ook) in de lente groeiden en bloeiden.

Lentebier in de Middeleeuwen al gebrouwen

Een van de belangrijkste ambachten in de Middeleeuwen was bierbrouwen. Bier werd vooral gebrouwen in kloosters. In de kloosters werd er toentertijd vooral seizoensgebonden gebrouwen. Er werd tijdens het brouwen gebruikt gemaakt met op dat moment voor handen hebbende producten. In de lente werden er voornamelijk frisse en lichtere bieren gebrouwen met vaak jonge gewassen die in de lente begonnen met groeien.

Lentebier of lentebock?

Waarom zegt de één altijd lentebier en de ander lentebock? Bockbier is een traditie die ontstaan is in Duitsland. Bockbier werd van oorsprong gin de herfst gebrouwen en in de winter gedronken. In de loop van jaren zijn er verschillende brouwers geweest die variaties op het traditionele bockbier begonnen te ontwikkelen. Hiervan is het hedendaagse lentebier en goed voorbeeld van. Deze stijl is nu vooral wat frisser en soepeler om te drinken.

De oorsprong van deze bierstijl ligt dus deels aan een geëvolueerde traditie, eigen interpretatie van hedendaagse brouwers en historische seizoensgebonden ingrediënten!

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...