Hop On Hop Off
Bier Evenementen

Hop On Hop Off Festival Breda : Van halte naar halte in Breda…!

Zondag 07-04-2023 Geschreven door… BierMich! Op vrijdag 5 april 2024 ben ik naar de 5e editie van het Hop On Hop Off Festival in de Kunstijsbaan in Breda geweest. Dit was voor mij mijn eerste editie. Een viertal bier minnende collega’s vergezelden mij tijdens mijn rondgang langs de 28 haltes die in de arena waren opgesteld.

Ik liep om 16:30 uur, een half uur na de start van het Hop On Hop Off festival wat onwennig over de betonnen vloer. Ik was ik één van de weinige vroege bezoekers en dat maakte dat ik de levendigheid die bij een bierfestival hoor miste en teveel open ruimte tussen de trucks, kraampjes en barretjes ervaarde. Toch merkte ik al snel dat dat vroege uur uitermate geschikt was om met enkele brouwers te praten en dat is wat ik naast het proeven van hun bieren graag doe en waarom ik ook naar bierfestivals ga. 

Zo heb ik leuke gesprekken gehad met Dion van Beerze Brouwerij uit Vessem, Guido van Gooische Bierbrouwerij uit Hilversum, Ton en Willem van Hop On Brewing Co. uit Oss, Michiel van Brouwerij LOST uit Wormerveer en natuurlijk de brouwbroers Clement en Hans-Anton van Bierbrouwerij De Magistraat uit Almkerk.

De brouwerijen op Hop On Hop Off

Op het 3 dagen durende Hop On Hop Off festival waren dit jaar meer dan 60 brouwerijen uit Breda, Noord-Brabant, Nederland en België aanwezig die met elkaar zo’n 555 bieren bij zich hadden. Teveel brouwerijen om allemaal in dit verslag te noemen, zoals ik normaal wel doe. Het festivalboekje van Hop On Hop Off, waarin de ‘dienstregeling van buslijn 076’ was opgenomen hielp gelukkig bij het maken van keuzes en het vinden van de gekozen brouwerijen en hun bieren.

De proefroute van Biermich op Hop On Hop Off

 • Tour de Brabant (blond/golden ale), Beerze Brouwerij: Een leuke brouwerij en een lekker bier om mee te beginnen. Dion vertelde met verhaal van de brouwerij die al heel lang in de familie zit, honderd jaar geleden volledig afgebrand en weer opgebouwd is en liet me de binnentuin van de brouwerij met de prachtige hopranken zien. Ik ga de brouwerij bezoeken en meer bieren van Beerze proeven, want de Tour de Brabant was mooi fruitig en had een frisse bitterheid van de gebruikte sinaasappelschillen.
 • Baron – Bredaas Wit (Witbier), Big Belly Brewing Company: Een fris, wat dun witbier. Doet wat ’t moet doen, dorst lessen, maar ook niet meer. Gelukkig heeft Big Belly nog meer in petto…
 • Gooisch Zwart (Schwarzbier), Gooische Bierbrouwerij: Deze wilde ik al lang proeven, maar niet eerder van gekomen. Hoe leuk om het bier dan van de tap  te kunnen drinken terwijl Guido, eigenaar van de brouwerij me vertelt over de brouwerij. Over de sociale doelstelling van de brouwerij, maar ook over de bouwplannen voor een proeflokaal, waarbij we zelfs ieder vanuit onze eigen professie de planologische procedure zijn ingedoken. Ook deze brouwerij ga ik graag bezoeken. En wat is de Gooisch Zwart een heerlijk licht zoet, moutig, verfrissend Schwarzbier. Het prijswinnende karakter van dit bier proef je al bij de eerste slok.
 • Salty sour (sour, traditinal Gose), Gooische Bierbrouwerij: Een frisse, kruidige en ziltige Gose met een aangename zuurheid. Topper voor de zomer die dit weekend al begonnen lijkt.
 • Hybrid Beer Wine- B.A. on Ex-Chardonnay- ‘22 (Grape ale), Big Belly Brewing Company: Een grape ale, verkregen door de wort een blond bier uit september 2022 te mengen met gistende Johaniter en Sauvignon druiven die in 2022 geoogst zijn. Prachtige bier met een frisse fruitige druivensmaak, hout en iets zoet fruitigs van de hop.
 • Ouwen Duiker (American Pale Ale), Brouwerij Hedonis: Dit bier wordt gebrouwen in Michelbeke in Vlaanderen en is voor mij daarom al interessant. Het bier werd aangeboden door een importeur, dus de hedonische brouwers zelf niet kunnen spreken. Een volle pale ale met een rijk fruitboeket in zowel geur als smaak en een kruidige, bittere afdronk.
 • Don’t stop me now! (Wheat wine), Frontaal Brewing Co.: Niet te stoppen ben ik soms, dus ben ik bij Frontaal langsgegaan om deze topper te proeven. Een vol bier met een frisse tarwesmaak. Een zoete karamelsmaak wordt gevolgd door citrusfruitsmaken en een licht droppige afdronk.
 • Tarot Noir (Fruit beer), Brouwerij Lindemans: Een fruitbier dat zoet-zuur karakter heeft door de rode fruitsoorten die zijn gebruikt bij het brouwen van het bier. Het hogere alcoholpercentage geeft dit bier voldoende stevigheid om het bier serieus te nemen en een gemiddelde score op Untappd te geven.
 • Cunen Blond (Belgian Blond), Hop On Brewing Co.: Dit was leuk! Praten met Willem en Ton over hun trots op Oss en de aldaar bekende Jan Cunen en over het brouwen van dit bier waaraan een ‘hendje’ rozemarijn is toegevoegd. Mannen met passie voor bier en dat proef je in deze Cunen Blond. Wat ik echt geweldig aan dit lekkere blonde bier vind is dat telkens wanneer je het glas naar de mond brengt, de geur van rozemarijn je neus vult.
 • Tsaar Peter Tripel aged in Abafado Barrels 2024/5 (Belgian Tripel), Bierbrouwerij De Magistraat: Genietend van het gesprek met Hans Anton over dit bier, het brouwen en het komende Bier & BBQ-festival bij De Magistraat op 20 mei 2024, proef ik van deze tripel die veel fruitigheid van de witte druiven en een vleugje hout heeft meegekregen en voor een Barrel Aged bier bijzonder fris is.
 • Schout bij nacht # 6 (Baltic Porter), Bierbrouwerij De Magistraat: Een fijne porter uit Almkerk. Vol en zacht zoals een Baltic porter hoort te zijn met fruit, iets koffie en een vleugje bitterheid in de smaak.
 • Zinnestreel Wild Turkey, Baros Barrel Serie 3 (Belgian Quadrupel), Baros Bier: Een lekkere barrel aged quadrupel uit Sprang-Capelle. De bourbon zit er lekker in! De kaas in bierstroop die bij de bar van Baros geserveerd werd was een aangename verassing.
 • Cuppa Craft (Britisch Stout), Moersleutel Craft Brewery: Een stout zoals een stout soms gewoon moet zijn: volmoutig, karamel, koffie, geroosterde granen in de smaak en een bittere afdronk!
 • Big Papa (Russian Imperial Stout), Brouwerij LOST: The lost, euh last one for tonight! Deze RIS werd mij ingeschonken door  Michiel, één van de drie mannen achter LOST. Ik sprak met hem over mijn review welke ik de zomer van 2023 heb geschreven over ICONIQ, een American IPA van LOST. De Big Papa was als vervolg op de Cuppa Craft van Moersleutel een mooie afsluiter want net iets steviger in de koffie en de alcohol.

Hop off…

Met het laatste bier werd ook de eerste dag van het Hop On Hop Off festival afgesloten. Velen vertrokken met fiets of bus naar de stad, naar huis of elders… Ik besloot de terugweg naar het station van Breda te voet af te leggen.

Heerlijk mijmerend over het Hop On Hop Off festival liep ik de 3 kilometer en ik bedacht me dat voor een volgende editie voor mij een bezoek van meer dan 1 dag nog leuker zou zijn, want ik heb veel geproefd en veel mensen ontmoet, maar ik liet een kunstijsbaan met nog veel meer niet geproefde bieren achter en de volgende dag zouden er weer een hoop bierliefhebbers en brouwers aanwezig zijn. Dus wie weet wordt het volgend jaar op 4, 5 en 6 april Hop on Hop Off Festival voor mij! 

Tot het volgende bieravontuur!

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...