Guinness Draught 0.0
Bier en eten Bier Reviews

Guinness Draught 0.0 x Cheddar, Roquefort & Grana Padano

Zondag 16-04-2023 Geproefd & geschreven door… BierMich! Voor Speciaalbierwereld.nl en OnderNulPuntVijf heb ik een foodpairing gedaan van een niet alcoholisch bier van Ierse bodem en een aantal kazen. Het bier dat ik voor deze foodpairing heb uitgekozen was de Guinness Draught 0.0 van de befaamde gelijknamige brouwerij uit Dublin.

De Kazen (Cheddar, Roquefort & Grana Padano)

Ik heb voor deze foodpairing drie soorten kaas gebruikt.

  • Roquefort, een pittige blauwschimmelkaas uit Frankrijk.
  • 12 maanden gerijpte Cheddar, een harde, pittige, kaas uit het Verenigd Koninkrijk
  • 20 maanden gerijpte Grana Padano Riserva, een harde kaas met een zachtzoete smaak met een vleugje zout.

Guinness Draught 0.0

Het bier in deze foodpairing komt van de Ierse brouwerij Guinness in Dublin. Deze brouwerij, die officieel St. James Gate Brewery heet, is in 1759 gesticht door Arthur Guinness. Oorspronkelijk produceerde de brouwerij een porter, maar uiteindelijk kwam daar de stout uit voort die velen van ons kennen, de Guinness Draught stout. Dit bijna zwarte bier kenmerkt zich door een geroosterde moutsmaak met een droppige achtergrond.

De Guinness Draught 0.0 is een alcoholvrije stout. Guinness heeft voor het brouwen water, gerstemout, gerst, geroosterde gerst, fructose, natuurlijke smaakstoffen, koolzuurgas, stikstof en hop gebruikt. De stikstof wordt na het openen van het blik toegevoegd doordat de widget (een plastic bolletje gevuld met stikstof) openbarst. Dor de stikstof ontstaat de prachtig romige schuimkraag die je graag op je Guinness wilt.

Ik heb het bier eerst geproefd alvorens het te pairen met het eten. Hieronder mijn proefnotities.

Zicht: Het bier is helder, zeer donkerbruin en heeft een blijvende, romige, iets bruine schuimkraag.

Geur: Een wat zoetige karamelachtige geur.

Smaak: Ik proef in dit wat waterige bier vooral zoet dat volgens mij door fructose gevormd wordt. Een vleugje koffie, maar van het droppige van het origineel is niets te ontdekken.

De Foodpairing

Ik vind het bier niet smaakvol en krachtig genoeg voor een stout, maar dat vind ik van het origineel ook. Ik heb krachtiger en dus lekkerder alcoholvrije stouts op, zoals de Ponyplay van VandeStreek. Ik ben dit wat slappe bier gaan pairen met de hierboven beschreven kazen die bijna allemaal sterke smaken hebben, op de Grana Padano na.

Dat gaf bij de Cheddar de beleving dat de Guinness Draught 0.0 nog wateriger was, doordat de pittige, zoute smaken van de Cheddar helemaal overheersten. Geen goede match dus, deze Brit en Ier.

Met de Roquefort ging het beter. Het zoet van de Guinness Draught 0.0 was mooi aanvullend op de hartige, zoute smaak van de Roquefort.

De Grana Padano Riserva heeft een zoetigheid die heel mooi samen op gaat met het zoete van de Guinness Draught 0.0 en de beleving is bij deze kaas iets gelaagder doordat het zoute van de kaas wat later in de smaak verschijnt en dan opeens mooi wordt aangevuld door het zoete van het bier.

Een leuke pairing dit, die de wat slappe Guinness Draught 0.0, beter tot zijn recht laat komen dan wanneer zonder eten gedronken. Bij de twee kazen van Franse en Italiaanse makelij dan toch!

Tot de volgende!

Wil je dit ook in deze combinatie proeven? Klik dan snel hier om de Guinness Draught 0.0 meteen in je winkelwagentje te stoppen.

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...