Grolsch Puur weizen
Bier en eten

Grolsch Puur Weizen x Houtskool gegrilde Sardines

Geschreven door: BierMich, 28-08-2022 Hoewel ik voor Speciaalbierwereld.nl vooral als bier-reviewer aan de slag zal zijn, wil ik niet ontkennen dat ik zeer kan genieten van eten maken, eten, maar ook het proeven van eten in combinatie met passende, lekkere bieren. Daarom van Biermich nu een beschrijving van een foodpairing van de Grolsch Puur Weizen x Houtskool gegrilde Sardines!

VRIMIBO

Het plan was om na de vrijdagmiddagborrel in Pub 10 met Ron, Remo en Frank bij mij thuis  gegrilde sardines te gaan eten, zoals Ron ze ooit op een strand in Torremolinos had gegeten. Nu had ik geen enkele illusie dat ik de kunsten van de espeteros (de mensen die op de Zuid-Spaanse stranden, sardines aan ‘espetos’ (spiezen) rijgen en deze grillen in een houtvuur dat op een met zand gevuld bootje brandt) zou kunnen evenaren, maar ik besloot om met de beste ingrediënten een heerlijke maaltijd voor Ron en de andere levensgenieters te bereiden.

Voorbereiding van de gerechten

Ik heb voor deze maaltijd verse sardines gekocht bij de kraam van Zeevishandel Van Doornik in de Wilhelminalaan in Gorinchem. Ik heb de sardines overigens wel eerst telefonisch besteld, want sardines zijn niet heel makkelijk te verkrijgen en als ze er zijn, zijn ze snel weg. Ik heb ook kabeljauwfilet en zeevruchten gekocht voor het maken van een smakelijke vissoep als voorgerecht.

Vrijdagochtend en -middag ben ik met de voorbereidingen bezig geweest. Ik heb de sardines ontschubd, schoongemaakt en in een marinade van olijfolie, citroen, peterselie, rode peper, kardemom en zout gelegd. Ik heb tegen de visjes: ‘Tot na de vrijdagmiddagborrel’ gezegd, de koelkastdeur gesloten en ben de vissoep gaan bereiden.

Ik heb de vissoep gemaakt door preiringetjes en bleekselderijboogjes te fruiten, hieraan visbouillon, tomatenpuree en saffraan toe te voegen en na 10 minuten koken de stukken kabeljauw en zeevruchten toe te voegen.  Om de vissoep mooi te begeleiden met brood heb ik een Zuid-Franse saus gemaakt: Rouille.

Om de opstap naar het Spaanse hoofdgerecht te maken wilde ik, zeker omdat ik nog tijd over had, de soep en het hoofdgerecht begeleid laten gaan door de heerlijke Spaanse saus Alioli. Nee, niet de alioli uit een geel kuipje die iets wegheeft van met knoflook verrijkte mayonaise, maar de echte Alioli die aangenaam in je mond brandt en die je dagenlang een knoflookgeur via alle poriën laat verspreiden. Dus de vijzel, stamper, knoflook, zout en olie gepakt en een heerlijk geurend werkje verricht.

‘Waar blijft dat bier nu?’ denk je natuurlijk. Ja, dat is er inmiddels, want ik ben in Pub 10 beland waar Left Handed Giant Brewing uit Bristol de taps heeft overgenomen. De Forever Buzzing, een fruited Gose en de Dream House, een New England Pale Ale, kan ik aanbevelen.

Genieten in de tuin

En toen naar huis om in de tuin te gaan genieten van eten en drinken en de verhalen die ter tafel komen. Ik heb de verhalen soms maar gedeeltelijk meegekregen, want ik had culinaire verplichtingen. Allereerst heb ik de soep naar een goede temperatuur gebracht en met brood, Rouille en Alioli geserveerd. De soep werd door iedereen genoten, zelfs Frank was stil. Ik heb een uitstapje gemaakt naar een witte wijn bij de vissoep. Ron had bij slijterij ’t Kleine Uiltje een fles Due Uve gehaald en meegenomen, de Grolsch Puur Weizen zal bij het hoofdgerecht gepaired worden. Due Uve is een iets zure en super fruitige Italiaanse Blanco Friuli, waarin de druiven Pinot Grigio en Sauvignon Blanc zijn verwerkt. Deze fruitige wijn ging perfect samen met de krachtige vissoep en pittige Alioli. 

Pairing-Time: Grolsch Puur Weizen x Houtskool gegrilde Sardines

En dan eindelijk op naar het hoofdgerecht en het pairing bier. De BBQ was heet, ik had broden ingesmeerd met olie, knoflook en rozemarijn en de sardines schreeuwden om aandacht. Eerst het brood geroosterd en daarna de sardines gegrild. Helaas kan ik de geur van het gekruide brood en de sissende sardines niet met jullie delen, want ik vind er geen woorden voor.

Tenslotte het eten geserveerd en de Grolsch Puur Weizen, na het heerlijke plop-geluid van de beugel, uitgeschonken. Proeven maar! De sardines waren voortreffelijk door de pittige, maar ook frisse smaak van het visvlees in combinatie met de smaak van rook. Lekker ziltig ook was het visvlees dat zeer soepel van de zachte graten gleed. Die pittigheid en ziltigheid matchten heel mooi met de frisse fruitigheid van de Grolsch Puur Weizen. Dit goudgele bier met een stevige schuimkraag voldoet sowieso (germanisme?) waaraan een Hefeweizen moet voldoen. Frisse fruitigheid, iets kruidig en zoetige, broodachtige moutsmaken. Het citruszuurtje dat nog om de hoek komt kijken vind ik ook zeer lekker bij een Weizen. Dat zuurtje is ook erg lekker i.c.m. de zoute en pittige smaken van de sardines.

De Grolsch Puur Weizen ging dus goed samen met de gemarineerde sardines, hoewel ik me ook andere bieren kan voorstellen die lekker zouden gaan met deze visjes. De Grolsch Puur Weizen stond echter gekoeld klaar. Vandaar.

Ik hoop dat jullie enigszins watertandend hebben gelezen over deze foodpairing en wellicht inspiratie hebben opgedaan. 

Tot de volgende proef en/of foodpairing!

Meer lezen over de bevindingen van BierMich? Bekijk zijn reviews nu snel hier! Voor ander nieuws uit de bierwereld klik je hier.

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...