Nacht van het Bier
Bier Evenementen

Geheime bierroute tijdens de Nacht van het Bier!

Vrijdag 8 December 2023 Geschreven door… Paul van Schooten Op 8 december was in Utrecht de Nacht van het Bier. Samen met Michel ging ik (@paul_bierenbbq op Instagram) hier heen, benieuwd naar wat het ons zou brengen. Het enige dat we op voorhand wisten was dat we 5 geheime locaties zouden bezoeken en op elke locatie een bier zouden gaan proeven. 

Er waren 5 groepen die elk op een andere locatie zouden starten, een paar dagen voor 8 december kregen we te horen dat we ons om 19.45 uur voor de deur van Domplein 21 moesten melden. Hier zou groep A gaan starten, verdere informatie werd niet gegeven, spannend.

Start van de Nacht van het Bier

Die vrijdag stonden we op tijd voor de deur van Domplein 21 tezamen met een groeiende groep nieuwsgierige bierliefhebbers tot de start van de Nacht van het Bier. Om 20.00 uur werden we welkom geheten door Ronald van de Streek en werd gevraagd om een groepsleider. Deze zou een paar enveloppen krijgen met daarin steeds een routebeschrijving naar de volgende locatie en wetenswaardigheden over de route.

Domtoren

Maar eerst naar Ronald ons mee naar de 1e locatie, de Domtoren zelf.  Binnen werden we welkom geheten door de Torenwachter hij nam ons door smalle gangen en trappen mee naar een hoogte van 25 meter terwijl hij ondertussen leuke wetenswaardigheden over De Dom vertelde en de geheime kroeg die vroeger in de Dom zat.

Eenmaal boven aangekomen was het tijd voor het eerste bier, de Qudruapaw (gebrouwen door vandeStreek). Dit bier heeft 1,5 jaar gerijpt in de kelders van de Dom op bourbon vaten. Een heerlijk complex bier, Bourbon duidelijk aanwezig, zoetig, bitter.

Het bier werd geschonken in een mooi proefglas, deze moesten we meenemen naar elke volgende locatie (en eind van de avond mee naar huis).

Academiegebouw

Dan op naar locatie 2, middels een mooie routebeschrijving met wetenswaardigheden werden we geleid naar locatie 2 tijdens deze Nacht van het Bier, het Academiegebouw. Hier werden we verrast met een optreden van UC Crew, een nieuwe generatie dansers in Utrecht met diverse achtergronden.

Ook werd hier een 2e bier uitgeschonken, de Space Cowboy Imperial Stout van Brouwerij Maximus. Een erg zoete kruidige stout, kruidnagel, vanille en koffie duidelijk aanwezig. En voor je het weet is je glas weer leeg en het optreden voorbij, tijd voor locatie 3.

DOMunder

Na weer een mooie wandeling met lokale feitjes over het verleden kwamen we aan bij de volgende plek, DOMunder. Zoals de naam wellicht al doet vermoeden is deze locatie onder de Dom.

In de grotten kregen we verhalen over hoe vroeger bier werd gebrouwen te horen, het gebruik van Gagel en het feit dat brouwers van Stroomopwaarts zaten. Uiteraard hadden we ook hier het glas weer gevuld met een mooi bier, deze keer kregen we van Brouwerij Eleven de Met Jan naar de Maan. Ook hier een stout, deze had echter op Cognac vaten gerijpt wat weer een hele andere smaak gaf. Ook proefde in duidelijk drop en koffie. 

Paleis Lofen

En dan maar snel door naar locatie 4, Paleis Lofen, hier kwamen we onverwachts uit na een stukje lopen. Een mooie locatie die je op straat niet aan ziet komen. 

We kregen mooie liederen van vroeger te horen, uitgevoerd door 2 zangeressen die Acapella zongen en middels een prachtig duet met @meesterinbieren. Hier werd ons glas gevuld met een Imperial Oatmeal Coffee Stout gebrouwen door Brouwerij Oproer. Dit bier is gebrouwen met een coldespresso van Koffiebranderij The Village, de koffie kwam heel mooi naar voren in de bier zonder te overheersen.

Geheime Locatie 5

Tot slot liepen we nog een stukje naar locatie 5, een illegale kroeg aan de gracht. In een kelder, onherkenbaar aan de buitenkant zat een kroeg waar we een optreden te horen kregen van Judy Blank een Utrechts singersongwriter. Tijdens het luisteren konden we genieten van Fishing Bear gebrouwen door Brouwerij de Kromme Haring. Een Imperial Stout  met tonen van koffie een chocola, zoetig, bitter en verwarmend. 

Afsluiting van de Nacht van het Bier bij VandeStreek Oudegracht

Ter afsluiting van de Nacht van het Bier konden we samen met de andere groepen nog napraten en genieten van een heerlijk biertje in de kroeg van VandeStreek, dit hebben we uiteraard ook gedaan. Ze hebben veel verschillende stijlen bier op de tap, na een avond vol met stevige stouts heb ik hier nog een Black IPA gedronken en een Neipa. 

Al met al was het een fantastische avond waar we op unieke locaties in het centrum van Utrecht hebben genoten van heerlijke bieren allen gebrouwen door Utrechtse brouwers. Unieke bieren met mooie volle complexe smaken, dit smaakt zeker naar meer. Voor een ieder die van bier houd en een onderhoudende avond is dit zeker een aanrader. Bedankt VandeStreek voor het organiseren van de Nacht van het Bier en aan de leuke acts en aan de mensen van groep A het was een heerlijke avond.

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...