Rhodesian B.A.
Bier Reviews

Frontaal Brewing Co. – Rhodesian B.A. (2023, vol. 1) x Big Americans Texas pizza : Review

Zaterdag 19-08-2023 Geproefd en geschreven door… BierMich! Voor Speciaalbierwereld.nl en Biercheque heb ik een foodpairing gedaan van een van een American Barleywine van Nederlandse bodem en een heerlijke Big American pepperoni-salami pizza, bereid en ingevroren door de dokter die Oe schrijft, maar waar je Eu tegen zegt. Ik kreeg voor deze foodpairing de Rhodesian B.A. (2023, vol.1) van brouwerij Frontaal uit Breda.

Het gerecht

Een diepvriespizza met een hoogwaardig craftbier? ‘Idioot!’, zullen een aantal van jullie denken, ‘daar hoort een mooi stuk vlees van de BBQ bij!’

Tja, misschien wel, maar ik ben niet iemand die altijd doet wat hoort. Ik vind het ook interessant om te proberen/experimenteren. In die zin een voor mij spannende keuze dus. Een in culinair opzicht laagwaardige maaltijd combineren met een bier waar over nagedacht is en waar vakmanschap aan te pas is gekomen.

Laagwaardig of niet, ik vind deze Big Americans Texas van de dokter heerlijk. De salami is licht pittig. De topping van tomatensaus en mozzarella is kruidig en de dikke bodem is krokant aan de buitenkant en lekker fluffy inside.

Rhodesian B.A. (2023, vol.1) & Frontaal Brewing Co

Het bier in deze foodpairing komt van de Bredaase brouwerij Frontaal Brewing Co. Frontaal Brewing Co. is een brouwerij die in 2015 is opgericht door Roel Buckens.

Gestart op een bedrijventerrein in Belcrum, in 2019 verhuisd naar de oude snoepfabriek van Faam en in 2023 verhuist de brouwerij nog eens, nu naar het distributiecentrum The Bay. Frontaal maakt, zoals op elke etiket te lezen valt, Beer for thought! Bieren die je aan het denken zetten, je inspireren, prikkelen en uitdagen om eens iets anders te proeven. De bieren doen dat, maar zeker ook het design van de etiketten dat door Jenna Arts wordt gedaan.

Frontaal heeft inmiddels 2 proeflokalen; 1 bij de brouwerij op het Faam-terrein en 1 in Utrecht. Wil je meer weten over Frontaal Brewing Co. en hun bieren, bezoek dan hun website.

Proefnotities van BierMich over Rhodesian B.A. (2023, vol.1)

De Rhodesian B.A. (2023, vol. 1) is een mooie complexe American Barleywine met  11,3 % alcohol. De brouwer heeft voor het brouwen water, gerstemout, gist en hop gebruikt. Het moederbier heeft gerijpt op vaten van Wild Turkey, Four Roses, Heaven Hill en op Islay vaten.

Ik heb het bier eerst geproefd alvorens het te pairen met het eten. Hieronder mijn proefnotities.

Zicht

Het bier is licht troebel, rood bruin van kleur en heeft een lichtbruine schuimkraag die niet lang blijft.

Geur

De Rhodesian B.A. ruikt volmoutig en geeft veel vanillegeuren van de Bourbons mee. Er is ook een licht rokerige toets in de geur, afkomstig van de Islay vaten.

Smaak

Het smaakpallet bestaat vooral uit mooie zoete smaken van karamel, zoethout en rood fruit. Er is laurier en vanille in de smaak aanwezig, een vleug rook en een flinke vleug alcohol. Steeds aanwezig naast de zoete en iets kruidige smaken is een fijne bitterheid.

De foodpairing

Jullie zijn vast benieuwd hoe dit gekke idee om zo’n prachtbier met een diepvriespizza te combineren bevallen is. Nou, deze foodpairing was de moeite van het schrijven van deze review waard!

Want het zoete van het bier combineert heerlijk met het licht pittige en het vettige en kruidige van de pizza! En beide deelnemers aan deze foodpairing zijn iets dik of fluffy, dus passen wat structuur betreft lekker bij elkaar. En de pizza, die voor mij al een mooi smaakprofiel heeft, wordt met de lichte rokerigheid van het bier verrijkt.

Dus, laat wat moet of hoort gewoon eens los en probeer eens iets anders, zoals Frontaal Brewing Co. ook graag wilt dat je doet! Doe deze foodpairing ook eens en experimenteer dan eens met de soort pizza. Ik zou bijvoorbeeld nog wel eens een quatro formaggi-pizza met deze Barleywine willen combineren.

Tot de volgende!

Meer reviews lezen in deze samenwerking van Biercheque & Speciaalbierwereld.nl? Klik dan snel hier!

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...