Rock City & Friends
Bier Evenementen

Festivalverslag: Rock City & Friends op vrijdag!

Zondag 19-11-2023 Geschreven door… BierMich! Vrijdag 17 november en zaterdag 18 november 2023 gaf Rock City Brewing een feest in hun brouwerij en dat deden ze met vele vrienden uit binnen én buitenland, vandaar de naam op de tickets: Rock City & Friends! Reden voor het feest; het 5-jarig jubileum van de locatie van de brouwerij aan de Mijnbouwweg. Speciaalbierwereld.nl was uitgenodigd. Ik ben op vrijdagavond gegaan. Peter Henry Top heeft het feest zaterdag bezocht.

Mijn eerste bezoek aan de brouwerij

 Ik kwam rond 18.00 uur aan in een al duister Amersfoort en liep, met de maan schijnend door de bomen, vol verwachting naar het wild geraas aan de Mijnbouwweg.

De brouwerij van Koen Overeem en collega’s kende ik wel in die zin dat ik wist dat de brouwerij sinds 2014 actief is in de Keistad. Ik heb de Koene Ridder en Smulbock van hen gedronken en gewaardeerd als goede bieren. Een mindere ervaring had ik afgelopen zomer met de glutenvrije Roadie bieren. Hoewel een mooi idee, speciaalbier bereikbaar voor iedereen, vond ik de bieren echt niet lekker.

Die nasmaak was meteen bij het zien van de brouwerij met haar prachtige koperen ketels, barrelracks en de bevlogen Koen Overeem verdwenen. En dan had ik nog niet eens geproefd van de bieren die vandaag geschonken werden op Rock City & Friends.

De aanwezige vrienden op Rock City & Friends

Ik kwam binnen in een gezellig druk proeflokaal, waar heerlijke burgers, ballen en broodjes werden bereid en de bieren uit de 22 tapkranen van de bar stroomden. Deze drinkende vrienden van de brouwerij waren talrijk aanwezig en meteen was de goede vibe van dit feest voelbaar.

Naast de drinkende vrienden waren er ook vele brouwende vrienden van de brouwerij, waarvan ik met een aantal leuke gesprekken heb mogen hebben over bier en andere mooie dingen:

 • Martin van Nögne Ø uit Noorwegen
 • Tanel van Lehe Pruulikoda uit Estland
 • Etienne van Kaapse Brouwers uit Rotterdam
 • John van Brouwerij De Molen uit Bodegraven
 • Michel van Jopen uit Haarlem
 • Joëlle, Sanne en Lloyd van Stadsbrouwerij De 3 Ringen uit Amersfoort

Verder waren aanwezig:

 • Shapes & Object uit  Zweden
 • Frontaal uit Breda
 • Ten Hands uit Zweden
 • Magic Rock uit Groot-Brittanië
 • EMP Brewery uit Hierden
 • Rode Hoed uit Amersfoort
 • Gils Fermentings uit België
 • Vat ’33 uit Amersfoort
 • ’t Mirakel uit Amersfoort

Daarnaast waren er, naast Michel Ordelman van Jopen die mooie plakplaatjes plaatste op armen en andere lichaamsdelen, tatoeërende vrienden aanwezig. Ik heb laat op de avond menig drinkende vriend en vriendin met een met plastic folie afgedekte tatoeage zien rondlopen. Mooie logo’s van de jarige brouwerij vooral. Ik vroeg mij bij het zien ervan wel af of deze versieringen de volgende dag nog even mooi gevonden zouden worden… In ieder waren deze vrienden wel in het bezit van een blijvende herinnering aan een geweldig feest.

De proefroute van Biermich op Rock City & Friends

 • Dark Rye Barleywine (Barleywine), Rock City Brewing: een stevige om mee te beginnen en die de toon voor de avond heeft gezet. Zeer moutig bier met een lekkere karamelsmaak en licht peperige kruidigheid van de rogge. Stevig in de alcohol. Ging heerlijk samen met de Slider Hamburger.
 • Big Bold Imperial Stout With Rock City Laphroaig B.A. (Imperial Stout), EMP Brewery x Rock City Brewing: en dan nog maar een stevige. Een collab dit keer én Barrel Aged. Deze dikke stout gaf een licht rooksmaakje naast een droppige karamelsmaak. Speciaal voor het feest gebrouwen.
 • One Venti Pumpkin Spice Stout To Go, Please, (Stout), Jopen: Terwijl Michel Ordelman mij voorzag van een Jopen tatoeage en vertelde over de brouwerij uit het prachtige Haarlem, genoot ik van deze pompoenzoete en licht kruidige stout die fijn doordrinkbaar was.
 • God Jul (Winter ale), Nögne Ø: mijn eerste winterbier dit jaar en dan eigenlijk nog een kerstbier ook, want God Jul is Noors voor Goede Kerst! Martin vertelde mij over de naam van de brouwerij dat Naakt Eiland betekent. Dat komt uit een bekend Noors gedicht, waarin verteld wordt over een man die op een kaal eiland gaat wonen en op een dag gaat varen om graan te halen en naar het eiland te brengen om te verbouwen en te bewerken. Dat is wat de brouwers van Nögne Ø in hun ogen ook doen, het brengen van graan en daar iets moois van maken. Deze winter ale is lekker kruidig en verwarmend!
 • Calvados edition 2023 – Strong Saison (Saison), Brouwerij De Molen: Een feestje voor de neus deze Barrel Aged Saison van De Molen. Appeltjes en alcohol! Heerlijk fruitige, zoete smaken en een mooi verwarmend effect door de alcohol.  Heel fijn om te drinken terwijl John, de brouwer verteld over zijn werk als brouwer bij De Molen en we wat herinneringen aan het oude Emelisse in Kamperland ophalen. Ook leuk om Etienne van Kaapse Brouwers even bij De Molen te ontmoeten.
 • Ravnodenstvie (Russian Imperial Stout), Lehe Pruulikoda: Wow, deze RIS heeft 5 jaar in een vat, niet zijnde een barrel, maar een tapvat, gerijpt. Per ongeluk vertelde Tanel, maar met een mooi resultaat, want de stout is vol van smaak en zacht. Koffie zit er nog in, maar karamel en rood fruit maken deze stout!
 • Herfstbock (Bock, single), Stadsbrouwerij De Drie Ringen: Omdat het nog steeds herfst is, even een herfstbock bij de dames en heren van Stadsbrouwerij De 3 Ringen! Een goede bock die vooral kruidig en bitter is!
 • B.A. Baracus (Imperial Stout), Rock City Brewing x Nögne Ø: het sluitstuk van de avond voor mij en wat een klapper deze collab die ter ere van dit feest is gebrouwen! Dikke stout met veel hout en rood fruit in de smaak. Uiteraard karamel en de alcohol (17%) ontbreekt niet. Heerlijk spul waar de vriendschap tussen twee mooie brouwerijen geproefd wordt! 

Sidenote:  Wat heb ik genoten van de enthousiaste verhalen die Joëlle en Sanne mij vertelden over de geschiedenis van brouwerij de 3 Ringen tijdens Rock City & Friends! Prachtig verhaal over degene die in de 17e eeuw de brouwerij gestart is en zijn 3 zonen alle drie een ring gaf om een verbond tussen hen te smeden, zodat zij de brouwerij zouden voortzetten.

De kers op de taart…

Met al die mooie bieren, het lekkere eten, leuke mensen, hier en daar een tattoo en de geweldige sfeer was het nog niet klaar, want ik mocht getuige zijn van het gezamenlijk brouwen van een Dark Quadrupel door Koen en zijn collega en Tanel van Lehe en zijn collega! Gewoon tussen het feestgedruis door werd de wort voor dit bier bereid en vulde de brouwzaal zich met geuren van mouten en met actie rond de brouwketel!

Verheugd om dit meegemaakt te mogen hebben, voldoende bieren geproefd hebbend en veel leuke mensen ontmoet hebbend, aanvaarde ik de lange terugreis per trein, bus en benenwagen naar Gorinchem. Die stad lag toen ik daar aankwam vredig in slaap in afwachting van de intocht van de goedheiligman. Ik sliep ook vredig en droomde mijn bezoek aan Rock City & Friends nog eens na!

Tot het volgende bieravontuur!

Wil je ook het verslag van de zaterdag op Rock City & Friends lezen? Klik dan snel hier Peter Henry Top neemt je graag mee!

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...