Brewda 2023
Bier Evenementen

Festival verslag van Frontaal’s Brewda 2023

Maandag 11-09-2023 Geschreven door… Tom van Baalen Op 2 september stond mijn eerste grote bierfestival op het programma namens Speciaalbierwereld met een internationale bezetting en zeer interessante bieren op de taplijsten. Hoe moet je je hierop voorbereiden? Van tevoren de taplijst doornemen en aanvinken welke je wilt proeven?
Dat wordt veel te veel.

Geen voorbereiding, gewoon struinen!

Ik ga ervan uit dat ik rond de 10 biertjes ga proeven. Ik kies ervoor om zonder lijst gewoon te gaan kijken waar ik op uitkom. Met name de aanwezigheid van Bravoure zorgde er bijvoorbeeld al voor dat er al ruim voor de opening van het festival al lange rijen stonden te wachten. Ik was daarom ook extra blij met een gastenlijstplek in een aparte rij 😊

Bravoure is hot

Toen we om klokslag 1 uur het terrein van Brewda 2023 op mochten ontstond er gelijk een lange rij bij Bravoure. Zelf kende ik Bravoure eigenlijk helemaal nog niet, maar nu was ik wel erg nieuwsgierig en stond ook al snel in de rij voor de Roasted Paradox 2022( Hawaii Mokka – Colombia). Een lekker bakkie koffie om mee te beginnen van 12,1 % met hele donkere chocolade en wat noten met een klein bittertje; helemaal niet zoet. Een goed begin!

Frontaal Bar & White Dog

Daarna eigenlijk pas even het hele terrein bekeken: alles was mooi ruim opgezet met 2 centrale barren waar de brouwerijen hun taps hebben opgesteld en meerdere foodtrucks en een podium voor live muziek en veel zitplaatsen.

Ook even binnen gekeken bij Frontaal in de bar en de winkel, dit was erg tof. Na alles verkend te hebben een zitplaats opgezocht aan één van de vele picknicktafels en genieten. Nog een laatste slokje van de stout van Bravoure en alvast een volgende biertje uitzoeken in het programmaboekje.

Het wordt de Sausage Snuggler van White Dog; een heerlijke ( ik had niet anders verwacht) hazy NEIPA van 6 %. Fruit en hop met wat citrus en lekker kruidig en vol van smaak. Ook een sticker meegenomen bij Ricky 😊.

Op de Internationale tour op Brewda 2023!

Het volgende bier is een wild ale van het Zwitserse Brasserie l’Apaisée genaamd de Spontan Elderflower (Sureau). Wat kan ik daar toch van genieten, van die frisse zure ales. Met een vleugje vlierbloesem en wat citrus. Mooi mooi mooi.

Hierna ging ik voor de Riwaka van Sibeeria uit Praag. Er zijn natuurlijk meer dan 100 bieren te vinden op Brewda 2023 en je proeft er in mijn geval maar 9, maar dit was voor mij de lekkerste van vandaag. Mooie bak steenfruit met citrus en grapefruit en een stevige harsige nasmaak. HEERLIJK!

Ondertussen loopt het terrein al lekker vol en breekt eindelijk het zonnetje door.

Salikatt uit het Noorse Stavanger wordt de volgende brouwerij en hier ik ga voor de Sirocco ; een Double New England IPA. Een mooi vol hoppig zoet bier, maar niet té zoet. Nu toch nog even terug naar Sibeeria voor de Blood Orange Gose als lekker fris tussendoortje. Een mooi zuur bloedsinaasappel-bier met een zouttint en een bittertje.

Vervolgens nog een lekker zuurtje: de Even Cloudier DDH Hard Lemonade van het Schotse Vault City Brewing uit Edinburgh. Een zure fruitbom van 11 %.

Specials-time

De meeste brouwers sloegen ook een “special”-vat aan! Deze bieren werden dan met sirenes en toeters en bellen met een kar naar de bar gereden en werd er omgeroepen welke brouwer welke “special” ging tappen; erg leuk gedaan door de organisatie van Brewda 2023 en er stond dan ook snel een rij.

Om de eerste special van deze dag te proeven moeste we dus terug naar White Dog! Het was een Pastry Smoothy Sour, wat een goed zoet fruitsapje 🤣.

De laatste voor vandaag op Brewda 2023 werd de special van Northern Monk uit Leeds:
Patrons Project 30.04 // Lanre Bakare // You’ll need a car // DIPA gebrouwen in samenwerking met Fidens & North Park Beer Co. Een fijne imperial double IPA; een lekkere dikke hazy en hoppy fruitbak. Een perfecte afsluiter 🍻

Al met al een geslaagde dag op Brewda 2023, een mooi festival met veel keuze, ruim opgezet terrein (waar ook Boerschappen gevestigd is) waardoor het nooit té druk was. Ik heb nu al zin in volgend jaar.

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...