Dutch Bargain Designated Dryver
Bier en eten Bier Reviews

Dutch Bargain – Designated Dryver x Flammkuchen met venkel en spekjes

Zondag 16-04-2023 Geproefd en geschreven door… BierMich! Voor Speciaalbierwereld.nl en OnderNulPuntVijf heb ik een foodpairing gedaan van een niet alcoholisch bier van Nederlandse bodem en een zelfgemaakte flammkuchen. Het bier dat ik voor deze foodpairing heb uitgekozen was de Designated Dryver van brouwerij Dutch Bargain uit Zeeuws-Vlaanderen.

Dutch Bargain – Designated Dryver : Review

Het bier in deze foodpairing komt van de Zeeuwse brouwerij Dutch Bargain. Dutch Bargain is door 3 brouwers, Marc Menue, Stijn Jordans en Thibo Baccarne, gestart in 2011 in Groede en is sindsdien aan een missie gestart om meer mensen de ‘craftbierbeleving 3.0’ te geven. Dat lijkt de 3 heren goed te lukken, want de brouwerij groeit en is inmiddels al een keer naar een groter pand moeten verhuizen.

Dutch Bargain verwijst overigens naar de gewoonte van Nederlandse handelaren om een gesloten deal te bezegelen met een gezamenlijk drankje. In het verleden vaak met jenever natuurlijk, maar waarom niet met craftbier?

De Designated Dryver is een blond bier met 0,3% alcohol. Dus, aldus brouwerij Dutch Bargain, wanneer je een Dry januari hebt of je bent de Bob, dan kun je van dit blonde bier prima genieten. De brouwer heeft voor het brouwen water, tarwemout, gerstemout, gist en hop gebruikt en met dit bier de alcoholarme versie van de Zeeuws Blond willen maken.

Ik heb het bier eerst geproefd alvorens het te pairen met het eten. Hieronder mijn proefnotities.

 Zicht: het bier is helder, goudkleurig en heeft een niet lang blijvende, witte schuimkraag.

Geur: De geur is hoppig en fris door citrus.

Smaak: Deze alcoholarme blond ale is vooral zoet en heeft gelukkig daarnaast nog iets hoppigs met citrus in de smaak.

Homemade Flammkuchen met venkel & spekjes

Nu de flammkuchen, want ik wil dat je weet wat ik allemaal gebruikt heb om dit heerlijke gerecht op tafel te kunnen zetten en daarbij een bier te drinken. Uiteraard heb ik met bloem water en gist een deeg gemaakt en dit, nadat het deeg zo’n 20 uur in de koelkast heeft kunnen rijpen, uitgerold tot een ronde bodem. Op deze bodem heb ik crème fraîche (met knoflook en nootmuskaat) gesmeerd en daarop vervolgens een mengsel van rode ui, venkel, olijfolie en zwarte peper gelegd. Vervolgens krokant gebakken spekjes en geraspte gruyère eroverheen en 5-8 minuten op de pizzasteen in mijn BBQ die tot 350 graden Celsius opgestookt was. Direct na het uit de BBQ halen heb ik er verse dille en geraspte citroenschil overheen gestrooid.

Resultaat: een heerlijk hartige flammkuchen met knapperige bodem en een frisse venkel en citroen smaak naast de zoute smaak door spek en gruyère.

Designated Dryver x Homemade Flammkuchen met venkel & spekjes

Hoewel ik het bier niet heel erg smaakvol vind, omdat de vlakke zoetigheid overheerst, vond ik juist die zoete smaak heel erg lekker met de kruidige en zoute smaken van de flammkuchen. De frissere hoptonen zijn, hoewel niet krachtig aanwezig in de smaak van het bier, uiteraard goed in evenwicht met de flammkuchen, doordat deze ook wat frisse smaken van de venkel, dille en citroen heeft.

Een mooie pairing die de Designated Driver meer ‘smoel’ geeft en de flammkuchen helemaal tot zijn recht laat komen.

Tot de volgende!

Bestel de Designated Dryver van Dutch Bargain hier op Ondernulpuntvijf.com! Op zoek naar nog meer foodpairings? Klikken dan maar….

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...