Bruut Bier

Bruut is een nanobrouwerij in Amsterdam. Bij ons draait alles om balans en niet zozeer om een grootschalige productie. Grenzeloos enthousiasme en passie voor speciaalbier staan voorop in de bedrijfsvoering.

Wat maakt het Bruut?
Bruut onderscheidt zich met relatief droge blonde bieren die gestoeld zijn op de traditie van het ambacht en die tegelijkertijd worden verreikt met nieuwe smaken en trends van nu. Onze bieren zijn extreem lekker en verleidelijk. Beheerst en vernieuwend tegelijk.

Duurzaam
Duurzaam en met aandacht, dat is volgens ons (Sander en Ward) dé manier om goed bier te brouwen. We vinden dat bier de gelegenheid moet krijgen om op natuurlijke wijze te evolueren in smaak. Al onze recepturen worden daarom zonder haast gebrouwen, zonder toevoegingen en met respect voor de natuurlijke rijpings- en verouderingsprocessen. Daarnaast brouwen we het liefst met biologisch geteelde granen die we zoveel mogelijk van agrariërs uit de nabije omgeving kopen. De brouwerij in Amsterdam voorziet straks in eigen energie, opgewekt op eigen dak of elders, en zal nagenoeg geen emissie noch afval kennen.

De plannen voor straks
We staan in de startblokken en zijn druk bezig met de voorbereidingen om ons te vestigen als duurzaam opererende nanobrouwerij in het hart van het Cruquiuseiland. Hier wordt Huisje Insulinde, dat ooit dienstdeed als hoofdkantoor van de voormalige Oliefabriek Insulinde, afgebroken en oude glorie opgebouwd. Het indrukwekkende erfgoed is straks dé plek waar wij de verschillende bieren die we brouwen voor je tappen aan de bar. Een unieke plek om elkaar te ontmoeten en te genieten van ongepolijst speciaalbier.

Hoe zijn we gestart?
In 2014 hebben we voor het eerst eigen recepten in het “groot” gebrouwen bij Brouwerij De Praght in Dronten. Hier hebben we met vallen en opstaan geleerd hoe we de installatie van een microbrouwerij zelfstandig bedienen.

Voor goede raad kunnen we altijd terecht bij onze mentor Fred (de voormalig brouwmeester van Brouwerij ‘t IJ). Tevens hebben de diverse brouwopleidingen die wij in België volgden hebben ons het nodige inzicht verschaft in fermentatieprocessen en het management van de mout- en bierbereiding. Maar daar stopt het niet. In de tijd die over blijft lezen we vakliteratuur en experimenteren we in onze eigen keukens waar we nieuwe recepturen ontwikkelen.