Brouwerij Rodenbach
Brouwerijen

Brouwerij Rodenbach, Roeselare, West-Vlaanderen, BE

West-Vlaams bieravontuur van Biermich en vriend!

Geschreven door BierMich… Vrijdag 6 januari 2023, nog geen dry january voor mij, want in november van het vorige jaar had ik 2 tickets voor een brouwerijbezoek aan de Rodenbach Brouwerij in Roeselare gekocht. Een brouwerijbezoek dat al lang op mijn verlanglijstje stond. Ik ben namelijk al heel lang verknocht aan het licht zure bier, de Rodenbach Classic en ik ga uit mijn dak van de Rodenbach Grand Cru, de Rodenbach Alexander en uiteraard de Rodenbach Vintage! Daarnaast hebben de wijze van brouwen en de foto’s van de mega-foeders mij altijd al tot de verbeelding gesproken. Ik wilde het nu zelf beleven!

 Vrijdag 6 januari 2023 was het dan zover. Ik ben met (bier)vriend Eric naar het vriendelijke buur- en bierland België gereden. Ruim voor 14.00 uur kwamen wij daar aan, dus we zijn dit bieravontuur begonnen met het drinken van een West-Vlaamse klassieker, Poperings Hommelbier. Dit bier is een zeer smaakvol, zacht gehopt, bier met 4 verschillende hoppen van de hopakkers rond Poperinge. Een goede start!

De geschiedenis van Brouwerij Rodenbach

Om 14.00 uur zaten Eric en ik en een Australisch gezin uit Perth in de ontvangstzaal in de oude mouterij van de brouwerij en werden we welkom geheten door de gids. Na wat Belgische geschiedenis, waarbij het losscheuren van het Koninkrijk der Nederlanden niet zonder trots ongenoemd mocht blijven van de gids, werd ons de geschiedenis van de brouwerij uit de doeken gedaan.

Die geschiedenis begon in 1821. De familie Rodenbach was een ondernemende, maar ook politiek actieve en literaire familie. Helaas is de familie na de Eerste Wereldoorlog verdwenen uit Roeselare en is de brouwerij in handen van andere families/ondernemers gekomen en heeft het niet veel gescheeld of de brouwerij was failliet gegaan en was daarmee een uniek bier en een unieke brouwerij verloren gegaan.

De Palm Groep realiseerde zich dit en wilde dit cultureel erfgoed voor de toekomst behouden. Palm nam de Rodenbach Brouwerij in 1998 over en investeerde in vernieuwing en modernisering, zonder het brouwproces en de unieke brouwfaciliteiten te veranderen. Rodenbach was gered!

Hoe gek in het licht van de Belgische trots van onze Gids rondom het jaartal 1830 (zoek maar op!) dat de gids niet anders kon dan met enige terughoudendheid vertellen dat op 10 mei 2016 de Nederlandse brouwersfamilie Swinkels de Palm Groep heeft overgenomen en dat sinds die dag Rodenbach in Nederlandse handen is. Sometimes life is sour, just like the beer…

De Rondleiding

De tour startte buiten waarbij zowel het nieuwe brouwerij gebouw als de oudere brouwerijgebouwen te zien zijn. Sommige daarvan hebben een beschermde monumentenstatus, zoals het poortgebouw van de oude mouterij uit 1864 en de geweldig mooie en in de Lage Landen nauwelijks voorkomende moutast uit 1872.

 De oude moutast werd vervolgens bezocht. Het is een gebouw dat opgericht is om de gerst bij een hogere temperaturen (van 80° tot 105° Celcius) te mouten. Door dit warmere mouten krijgen de mouten een wat donkere kleur en wordt de rood-bruine kleur van het bier verkregen.

Na de moutast werd de zaal met de oude vergistingstanks bezocht, waarin het bier zijn eerste vergisting onderging. Dit waren rechthoekige tanks, i.p.v. de tegenwoordig veelvuldig gebruikte cilindrische vergistingstanks. De temperatuur waarbij Rodenbach bier vergistte ligt tussen de 15° en 25° Celcius. Rodenbach is een bier van hoge gisting dus. Tegenwoordig ondergaat het bier zijn eerste gisting in het moderne brouwerijgebouw bij dezelfde temperatuur uiteraard.

 Tenslotte kwamen we op de plek waar de typische, zurige smaak van Rodenbach ontstaat: de foederruimtes! In deze ruimtes staan wel 294 grote eiken vaten, foeders genoemd, waarin het jonge bier dat na de eerste gisting is ontstaan, verder rijpt en vergist tot het oudere, zurige bier.

 Wat een pracht deze ruimtes met daarin rijen van enorme foeders (12.000 -65.000 liter!) met hun opvallende en kenmerkende rode hoepels en ieder een eigen nummer.

 Alsof we meer dan 150 jaar terug de tijd in waren gegaan liepen we daar rond. Toch maar gebruik makend van mijn moderne fototoestel om dit ‘bierpaleis’ voor altijd te kunnen bezoeken. En aan jullie te laten zien natuurlijk…

De vergisting

De vergisting die in de eiken foeders plaatsvindt is een vergisting door melkzure en azijnzure bacteriën en in beperkte mate de welbekende wilde gist Brettanomyces. Het totale vergistingsproces dat Rodenbach bier doorloopt van hoge gisting in tanks i.c.m. bacteriële gisting in foeders, noemt men gemengde vergisting.

Uiteraard zijn de zuren die ontstaan belangrijk voor de kenmerkende Rodenbach smaak, maar ook de fruitige esters en de beperkte hoeveelheid tannine leveren een belangrijke bijdrage.

Het ‘versnijden’ of ‘blenden’ van Rodenbach

Na het rijpen kan het oudere bier gebruikt worden om te versnijden. Jong bier wordt gemengd met oud bier. Voor de bekende Rodenbach Classic is dit ¾ jong bier en ¼ voor 2 jaar op foeders gerijpt bier. De Rodenbach Grand Cru bestaat uit 1/3 jong bier, gemengd met 2/3 voor 2 jaar op foeders gerijpt bier.

De Rodenbach Vintage bieren zijn onversneden bieren die gebotteld zijn met bier uit een specifiek foeder, waarop het 2 jaar gerijpt heeft. Op de goudkleurige fles wordt het nummer van de foeder en het jaar van de start van de rijping vermeldt.

Wat heeft Rodenbach nog meer te bieden?

Rodenbach heeft nog meer lekkers.

Andere bieren uit het Rodenbach-palet zijn:

  • Rodenbach Fruitage, een laag alcoholisch fruitbier dat met jong bier, 2 jaar gerijpt bier en rode vruchtensap wordt gebrouwen.
  • Rodenbach Alexander, een sour ale waarbij aan het rijpende bier krieken zijn toegevoegd.
  • Rodenbach Caractere Rouge, een fruitige sour ale waaraan tijdens het rijpen kersen, frambozen en veenbessen zijn toegevoegd.
  • Rodenbach Red Tripel, een bier dat ter ere van het 200 jarig bestaan van de brouwerij in 2021 werd en nog steeds wordt gebrouwen. Het is een licht zure, vineuze tripel die ontstaan is door aan een tripelbier van een andere brouwer 2 jaar gerijpt Rodenbach bier toe te voegen.

When in Rome…

Dit brouwerijbezoek is als je van Vlaams Roodbruin bier én van architectuur, geschiedenis en cultuurhistorie houdt echt een must! Je kunt, wanneer je zoals Eric en ik hebben gedaan, een nacht in Roeselare blijft, genieten van de Belgische eet- en drinkcultuur en de dag erna de Westhoek van Vlaanderen verder verkennen.

Daarbij zijn behalve de brouwerijen van West-Vleteren, De Struise Brouwers en St. Bernardus, de vele dingen die hier aan de Eerste Wereldoorlog herinneren, zoals begraafplaats Tyne Cot, mijn Crater the Pool of Peace, de Menenpoort en het museum In Flanders Fields in Ieper, het Talbot House in Poperinge, Hill 60, enz. eigenlijk niet over te slaan.

Tot een volgend avontuur!

Wil nog nog een ander bieravontuur van BierMich lezen? Klik dan snel hier!

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...