Brouwerij Oroboros

Ramon Bril, Leids microbioloog, is de oprichter van Brouwerij Oroboros. ‘Het begon allemaal vijf jaar geleden, toen ik verliefd werd op Diane, een Franse schone’, vertelt hij. ‘Ik logeerde een volle maand bij haar in Frankrijk, en toen breidde mijn liefde voor haar zich uit naar de Franse keuken en de Franse wijn. Toen ik terug was in Leiden, begon ik met wijn te maken van allerlei verschillende soorten vruchten. Later groeide dat naar een belangstelling voor het zelf brouwen van bier. En daar kwamen toen de paddenstoelen bij’.

Toen Ramon Bril afgestudeerd was, werd hij gevraagd om zelfstandig een laboratorium op te zetten. Daar kwam hij in contact met bierbrouwers, en hij raakte hevig geïnteresseerd in het bierbrouwproces. ‘In ons laboratorium onderzochten we of het mogelijk was om eetbare paddenstoelen te laten groeien op de graanresten die overblijven na het bierbrouwproces. Dat idee is al honderden jaren oud, maar tot nu toe was het nog nooit gelukt, omdat je heel netjes en steriel moet werken. Het lukte ons wel, want tijdens mijn studie microbiologie heb ik uitstekend geleerd om netjes en steriel te werken.’

Uiteindelijk resulteerde dat in de creatie van Oroboros: het eerste ciculogisch gebrouwen bier ter wereld, het eerste bier waarbij de graanresten verwerkt worden tot hoogwaardige, eiwitrijke paddenstoelen. ‘We hebben gekozen voor de roze oesterzwam: een paddenstoel die zeer voedzaam is, en veel smakelijker dan de gewone grijze oesterzwam’, aldus Ramon Bril.

Brouwerij Oroboros is genoemd naar de hagedis die zichzelf in zijn staart bijt. ‘Dit is al millennia het symbool voor eeuwigheid en illustreert dus perfect ons circulogische brouwproces. Wij willen met Oroboros circulair produceren de norm maken, en nodigen dan ook alle andere brouwers uit om van ons te leren.’