Iconiq
Bier en eten Bier Reviews

Brouwerij LOST ICONIQ x Kalamata olijven & Manzanilla olijven

Vrijdag 18-08-2023 Geproefd & geschreven door… BierMich! Voor Speciaalbierwereld.nl heb ik een foodpairing gedaan van een van een American IPA van Nederlandse bodem en Griekse Kalamata olijven en Spaanse Manzanilla olijven. Ik kreeg voor deze foodpairing de ICONIQ van brouwerij LOST uit Zaandam.

Verschillende olijven

Ik koos voor de olijven, omdat ik daar sowieso van kan genieten om deze bij een fruitig bier te drinken, maar ook omdat ik net begonnen ben met weer werken na een heerlijke vakantie. En dat vakantie gevoel weer even terug wilde pakken!

De Kalamata olijven zijn dieppaars van kleur en hebben een licht zoute, maar vooral sterk fruitige smaak met een zacht vlezige structuur. Uiteraard met een pit in de vrucht. De Manzanilla olijven, zijn grote, stevige olijven en hebben een strakke olijfgroene (ja duh!) kleur. De smaak is fruitig en wat zouter dan de Kalamata olijven en ze geven een vleugje noot weg. De structuur is vlezig.

Iconiq & Brouwerij Lost

Het bier in deze foodpairing komt van de Zaandamse brouwerij LOST. LOST is een brouwerij die in 2018 is ontstaan na een jaarlijkse wedstrijd onder vrienden. De uitdaging in 2018 was wie het beste bier zou brouwen. De vrienden LOrenzo en STan hebben hun passie gevonden en niet veel later sluit vriend Michiel zich bij hen aan. Om onder honderden brouwerijen te kunnen opvallen besteden de heren veel aandacht aan hun recepten, hun ingrediënten én de verpakking van hun bieren. En natuurlijk met hun slogan: Let’s get LOST together! 

Wil je meer weten over deze LOST boys en hun bieren, bezoek dan hun website.

Preofnotities van Brouwerij Lost – Iconiq

De ICONIQ is een American IPA met  6,8 % alcohol. De brouwer heeft voor het brouwen water, tarwemout, gerstemout, gist en hop (Azaca, El Dorado en Citra) gebruikt. 

Ik heb het bier eerst geproefd alvorens het te pairen met het eten. Hieronder mijn proefnotities.

Zicht: het bier is licht troebel, goudgeel/koperkleurig en heeft een redelijk lang blijvende, witte schuimkraag.

Geur: De geur is fris hoppig en fruitig. Ik ruik citrus (mandarijn en grapefruit) en perzik.

Smaak: De stevig moutige IPA heeft eerst veel zoete smaken van ananas, perzik en mandarijn en gaat vrij snel op de tong over in een bloemig-bittere afdronk, die wat rapper van de tong verdwenen is dan ik gehoopt had. Maar zoet en bitter zijn in de Iconische IPA zeker in een fraaie balans.

Foodpairing: Iconiq x verschillende olijven

Heerlijk idee, toch? Een zomeravond, niets anders te doen dan in de tuin zitten en proeven van een fruitige IPA uit een fraai blik in combinatie met eveneens fruitige, iets zoute olijven!

Dat idee ontstond snel en was makkelijk uit te voeren, want het was een zomeravond, de olijven waren in huis en het blik stond al een weekje in de koelkast te wachten op mij.

De smaakcombinatie van de zoete fruitige smaken van het bier met de fruitige en iets zoute smaken van de olijven was goed. Ik vind dat zoet en zout sowieso wel lekker. Wat wel een dingetje is in deze foodpairing is dat de olijven, en dan met name de Kalamata olijven, de tong langer gaan bezetten en dus het bier niet helemaal goed meer tot zijn recht komt, zeker wanneer het bier niet de neiging heeft om in de mond te blijven hangen.

Probeer deze foodpairing! Gebruik wat minder Kalamata olijven of experimenteer met andere olijfsoorten.

Tot de volgende!

Deze review is geschreven in samenwerking met Biercheque en Brouwerij Lost!

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...