Brouwerij De Vlijt

Na ca.125 jaar vonden een aantal personen het welletjes zodat er in 2010 Apeldoorn maar weer een eigen gebrouwen bier moet krijgen. Met flappen lappen werd een kapitaal bij elkaar gebracht zodat het historisch pand Mariastraat 2H kon worden aangekocht en de brouwerij werd ingericht. Het eerste bier, gebrouwen onder de merknaam ‘Veluwse Schavuyt’, vloeide in september reeds in het Proef-Locaal Het Achterom. In april 2012 is het standaard bier uitgebreid, ter ere van het 1-jarig commercieel bestaan, met een Veluwse Schavuyt Blond.

Begin 2013 is, vanwege het grote succes, Apeldoornse Bierbrouwerij De Vlijt BV opgericht. De brouwerij is gelegen op het voormalige Zwitsal-terrein en is gevestigd in het oude Ketelhuis. In het gebouw is een brouwhuis van 1000 liter geïnstalleerd met de daarbij horende gisttanken. Tevens is er een afvullijn geïnstalleerd om zowel flessen als fusten af te vullen.

In de ruimte naast de brouwerij is het proeflokaal gevestigd. Ingericht met een 100 jaar oude Argentijnse bar, veel hout en acht bieren op tap, vormt dit een warm en gezellig geheel waar Veluwse Schavuyt beleving geproefd kan worden.