De Toekomst Winterbier 2023
Bier Reviews

Brouwerij De Toekomst Winterbier 2023: Review

Woensdag 10-04-2024 Geschreven door… Jasper Westbeek! De laatste tijd zie steeds vaker bieren van De Toekomst langskomen. Het eerste bier dat ik zelf van de brouwerij heb geproefd is Zomerbier 2023. We zijn wat maanden verder – inmiddels is het lente en wordt het weer steeds beter. Maar op een frisse avond ben ik nog steeds toe aan wat robuuster, donker bier. Winterbier 2023 bijvoorbeeld!

Brouwerij de Toekomst

Brouwerij De Toekomst is opgericht in 2018 door Martijn en Loes de Jong en is gevestigd in Fijnaart. Ondanks dat het gaat om een kleine brouwerij willen ze meegaan met alle moderne ontwikkelingen in de brouwtechniek. Dat Martijn een achtergrond in chemische technologie heeft, helpt hierbij.

De Toekomst heeft een divers aanbod aan bieren, van klassiekere stijlen als Blond en Tripel tot een Black IPA en een Barleywine die is geïnfuseerd met Jack Daniels. Ook komen er regelmatig seizoensbieren uit.

Het bier

De Toekomst Winterbier, in het Engels ook wel Winter Warmer genoemd, is een donker gekleurd, bovengistend bier met 6 tot 10% alcohol. Vaak is de smaak zoet, met karameltonen uit de gebruikte donkere mout. Er kunnen specerijen worden toegevoegd tijdens het brouwen, maar dat hoeft niet per se. In dit geval is vooral kaneel te proeven. Het alcoholpercentage is stevig: 9%.

De Smaak

Het bier heeft een gebrande geur, die doet denken aan koffie en karamel. De smaak is zoet en geroosterd. Ook hier komen koffie en karamel naar voren. De afdronk is droog en heeft een laurierachtig bitter, dat wordt verzacht door een vleugje kaneel.

Beoordeling van De Toekomst Winterbier 2023

Winterbier 2023 is rijk en verwarmend. Waar sommige brouwerijen behoorlijk extreme smaken geven aan hun De Toekomst Winterbier, is hier gekozen voor balans. Het bier drinkt soepel weg en het relatief hoge alcoholpercentage valt hierdoor niet echt op. Mijn Untappd-rating is 3.75/5!

Foodpairing

Het bier past, zoals veel stevige en donkere bieren, bij stoofvlees of chocoladedesserts en is bijna een dessert op zichzelf. Ook combineert dit soort bieren goed met gerookte smaken. Mijn persoonlijke favoriet: toastjes met gerookte forel-salade.

Wil je nog meer reviews lezen? Klik dan snel hier!

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...