Vieille Provision
Bier Reviews

Brouwerij de Ranke – Vieille Provision : Review

Donderdag 17-11-2022 Geproefd en geschreven door… BierMich! Als liefhebber van zure bieren kwam ik via Ronald  van La Caponnière het volgende bier tegen om te proeven: Vieille Provision van de Belgische brouwerij De Ranke. Een bier dat gemaakt wordt uit een selectie van de beste vaten oud bier van de brouwerij en vervolgens minstens een jaar op eikenhouten vaten rijpt. Dit proces leidt tot het ontstaan van een zuur bier met een bijzondere eigenschappen.

Lees hieronder mijn bevindingen…

 Welk bier: Vieille Provision

 Bierstijl: Zuurbier

Alcoholpercentage: 7,5 %

Ingrediënten: Water, gerstemout, gerstevlokken, hop, suiker en gist

IBU: 20

EBC: 22

Kleur/zicht: dit bier is oranje-bruin/amberkleurig en iets troebel. Er ontstaat nauwelijks schuim, koolzuur lijkt niet (meer) aanwezig.

Geur: de geur is zurig en er komt duidelijk appel in de geur naar voren.

Smaak: Dit oude, gerijpte bier (Vieille Provision) is licht zuur geworden. Er zit iets heel fruitigs in de smaak dat aan frisse appeltjes en druiven doet denken. Ook komt er gras/hooi in de smaak voor naast een flinke vleug hout. Het bier heeft een droge afdronk.

Wat vindt BierMich ervan?

Ik heb genoten van deze Vieille Provision bijzondere zure bier dat in feite een verzuurd oud bier van de brouwerij is. De frisheid en fruitigheid bevielen me, zowel in de geur als in de smaak. Het bier deed me af en toe denken aan een lambiek en door de druiven en droge afdronk aan champagne. Waar het bier in het geheel niet op een champagne leek was het koolzuurgehalte. Nu wil ik helemaal geen bier dat op champagne lijkt drinken, maar er had wat mij betreft nog een beetje leven in dit verder mooie bier mogen zitten.

Score (van 0-5): 4,00

Over de brouwerij(en)

Brouwerij De Ranke is een brouwerij in het Waalse Moeskroen (juist ja, dat staat op het bord langs de snelweg vlak voordat je, op weg naar Parijs, België verlaat). De brouwerij is in 1996 opgericht door Nino Barcelle en Guido Devos. Zij kozen de naam van de brouwerij als verwijzing naar het in hun ogen belangrijkste ingredient van bier, de hopplant.

De brouwerij kenmerkt zich o.a. door het gebruik van echte hopbellen i.p.v. hopextract of hoppallets. Veel van hun bieren en zeker de XX Bitter hebben dan ook een sterk hoppig karakter.

De brouwerij wil een brouwerij zijn die open, met respect voor werknemers, omwonenden, natuur en milieu opereert in de brouwwereld. Hierbij wil de brouwerij oude brouwtechnieken in ere houden of herstellen.

De volgende trip naar het zuiden, zou ik niet meer langs het bord rijden, maar afslaan en deze brouwerij een bezoek brengen!

Tot de volgende proef!

Benieuwd naar andere review? Klik dan snel hier.

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...