Magistraat
Horeca

Bieren bij Brouwerij de Magistraat!

Geschreven door: Dimitri Zafiriadis Zondag 5 Juni j.l. scrolde ik door mijn Insta-feed en viel mijn oog op de aankondiging dat Brouwerij de Magistraat 2e Pinksterdag extra geopend was. Ik zei tegen mijn vrouw, “lijkt het je leuk om daar eens heen te gaan, en lekker te gaan borrelen?”. Haar antwoordt was erg positief…

We hebben het hier namelijk al tijden over, alleen kwam het er nooit van. Normaal gesproken werk ik op de dagen dat het proeflokaal van de Magistraat in Almkerk open is. Dit was dus de uitgelezen kans om daar eens langs te gaan. Hup, alles inpakken voor die kleine van 5 maanden en gaan!

Brouwerij de Magistraat en het proeflokaal

De Magistraat in Almkerk is sinds maart 2020 open voor publiek. Wat een oude boerderij naast het woonhuis van Clement Verschoor was, is nu een toffe brouwerij met een mooi proeflokaal erbij geworden. Clement is samen met zijn broer Hans Anton trotse eigenaar van Bierbrouwerij de Magistraat. Deze brouwerij is gelegen midden in het piepkleine centrum van Almkerk. Naast het gave proeflokaal staat er ook een heerlijk terras uitgestald. Helaas regende het pijpenstelen toen wij 2e pinksterdag een bezoek brachten aan de Magistraat, dus op het terras zitten ging deze keer jammer genoeg niet.

Eigentijds & sfeervol

Nadat we de auto om de hoek geparkeerd hadden, liepen we door de regen richting de brouwerij. Bij binnenkomst werden we vriendelijk begroet en mochten we een plekje uitzoeken. We besloten dicht bij de bar te gaan zitten zodat ik de actuele taplijst goed kon bekijken die op de achterwand boven de bar hangt.

Toen we plaats namen aan een van de grote hoge tafels, was het personeel nog bezig om wat spullen weg te ruimen in het proeflokaal. Ze hadden de zaterdag ervoor namelijk nog een mini bierfestival georganiseerd. Kijkende naar de taplijst viel mijn oog eigenlijk meteen op 1 van de gastbieren.

Starten met iets lokaals

Je zou denken dat je meteen aan de huisbieren gaat, als je daar dan toch bent. Echter, een tijdje geleden hebben we de Magistraat-mannen over de vloer hebben gehad bij Pub10 (mijn werk) in Gorinchem voor een “Tap Take Over”. Ook tappen we daar alle nieuwe bieren van deze brouwerij. Het lijstje huisbieren was voor mij dus al niet meer nieuw.

Op aanraden van Leon, die daar in de weekenden lekker bier tapt, begon ik toch met het blonde biertje van de Magistraat: “De Dochter van de Burgemeester”.

Dit blonde bier is gebrouwen met Cara mout. Hierdoor is het meer een donkerblond bier en de moutige smaak komt goed naar voren. Een goede subtiele citrussmaak en een prima bitter in de afdronk, maken dit blonde bier een mooie dorstlesser! Met 5,9% alcohol een goede starter.

Mooie borrelplanken

Nadat ik de eerste slokken genomen had, bestelden we een “Plank de Magistraat” om lekker wat te snacken. Deze royale plank was gevuld met veel lokale producten, zoals verschillende soorten worst die door de lokale slager geleverd worden. Ook kaasjes van de kaasboer uit Almkerk lagen op deze plank. Overigens wisselen deze worsten en kazen regelmatig! In combinatie met wat vers gesneden plakken brood, de olijven, wat bruin fruit (gefrituurde snacks) en hotwings van de BBQ werd dit een mooi feestje!

Gastbieren op tap & fles

Ondertussen nam ik de laatste slokken van “De Dochter van de Burgemeester” en bestelde ik toch één van de gastbieren, namelijk de “Ceci N’est Pas Une Kolsch” van Dutch Bargain uit het Zeeuwse Groede. Dutch Bargain is een bevriende brouwerij van de Magistraat en uiteraard geen onbekende in het Nederlandse bierlandschap!

Deze Kolsch van 5,8% ging goed met de hotwings op de borrelplank. Het frisse van dit bier neutraliseerde het pittige van de hotwings, waardoor er een mooie balans ontstond. Eigenlijk stond er nu nog een volgend tapbier op de planning, deze keer van The Flying Dutchman uit Finland. Helaas begon onze kleine spruit zijn geduld te verliezen en aan te geven dat hij lekker richting huis wilde.

Ik besloot daarom maar om een fles bier mee te nemen naar huis. Mijn oog viel op een bier van Brouwerij de Gebalde Vuist. Dit is een brouwerij uit Nieuwendijk, een dorpje iets verderop. Heel leuk om te zien dat lokale brouwers elkaar steunen, door elkaars bier te verkopen. Deze fles is helaas nog niet aangebroken, maar zal binnenkort soldaat gemaakt gaan worden.

Wat restte was een nat pak richting de auto, om vervolgens weer terug naar Gorinchem te rijden. We gaan zeker nog eens terug wanneer het wat mooier weer is, zodat we lekker op het knusse terras van het proeflokaal van brouwerij de Magistraat kunnen vertoeven.

Wil je nog meer toffe plekken vinden waar je mooie bieren kunt drinken? Klik dan snel hier!

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...