Brouwpunt
Bier Winkels

Brouw je eigen speciaalbier met Brouwpunt.

Brouwen van speciaalbier is een hobby die steeds populairder wordt. Brouwpunt helpt je hierbij. Het proces van het maken van speciaalbier is niet zo moeilijk als je denkt en het is ook niet duur om te beginnen. Er zijn verschillende bierbrouw pakketten beschikbaar die alles bevatten wat je nodig hebt om te beginnen.

In dit artikel nemen we je mee in het zelf brouwen van speciaalbier. Nieuwsgierig? Lees snel verder!

Bier brouwen met een bierbrouw pakket van Brouwpunt

De meeste hobby brouwers beginnen hun avontuur met een bierbrouw starterspakket. Er zijn veel leveranciers van deze pakketten. Brouwpunt is zo’n partij die al lange tijd klanten voorziet van de meest unieke recepten. 

Een bierbrouw pakket bevat vaak een vergistingsemmer met waterslot en aftapkraantje. Bij Brouwpunt krijg je er ook nog 100 gram Oxi bij. Oxi gebruik je om je materialen te reinigen want hygiΓ«ne is erg belangrijk tijdens het brouwen. Uiteraard kun je altijd een instructieboekje vinden met de stappen om het bier te brouwen. Ook zitten alle ingrediΓ«nten (hop, mout en gist) er in de juiste hoeveelheden bij. De mout is al gemalen (geschroot) zodat je direct aan de slag kunt!

Bekijk goed welk bierbrouw pakket je gaat aanschaffen op de website van Brouwpunt. Er zijn namelijk ook mout en hopextract pakken in omloop. Je leert met extract niet hoe echt brouwen gaat. Je warmt water op en voeg de poeder of siroop toe. Meer hoef je niet te doen. Als je echt weer leren bier brouwen dan kies je voor een pakket met granen. Het proces van bier brouwen met granen wordt in de volgende alinea uitgelegd.

Stappen bier brouwen

Door de volgende stappen van Brouwpunt uit te voeren kun jij thuis een bier brouwen!

Stap 1 – Schroten

Wat als je als eerste doet voor het brouwen van speciaalbier is het schroten van de mout. Hierbij worden de graankorrels fysiek gebroken om de binnenkant van de korrels bloot te leggen. Dit is belangrijk omdat de binnenkant van de korrels rijk is aan enzymatische suikers die nodig zijn voor de volgende stap in het brouwproces, namelijk het maken van de wort.

Stap 2 – Maischen

In deze stap wordt de geschroten mout geweekt in warm water om de suikers uit de mout te trekken. Tijdens het maischen worden de enzymen in de mout geactiveerd, waardoor de suikers uit de mout worden vrijgegeven. Er zijn verschillende temperaturen en tijdsduur waarbij men kan maischen, afhankelijk van het soort bier dat men wil maken. Bijvoorbeeld, bij een lage temperatuur, wordt er meer melanine geproduceerd, waardoor het bier donkerder van kleur wordt.

Stap 3 – Filteren/Spoelen

Tijdens deze stap wordt de suikerrijke wort van de resterende brouwersbostel (graanresten) gescheiden. Het doel van het filteren of spoelen is om zo veel mogelijk suikers uit de brouwersbostel te halen, zonder dat er teveel bittere stoffen of onzuiverheden in de wort terechtkomen. Na het filteren of spoelen is de wort klaar voor de volgende stap in het brouwproces, het koken met hop.

Stap 4 – Koken

Stap 4 in het brouwen van speciaalbier is het koken van de wort met hop. Hierbij wordt de suikerrijke wort verhit tot het kookt. Dit proces duurt meestal 60-90 minuten.

Tijdens het koken worden de hopzuren uit de hop geΓ«xtraheerd, waardoor het bier bitterder en aroma’s krijgt. Er zijn verschillende soorten hop die elk hun eigen unieke smaak en aroma’s hebben. Brouwers kunnen verschillende soorten hop gebruiken voor verschillende smaak- en aroma-effecten. Er zijn ook veel brouwers die gebruik maken van droge hop (late hop giften) voor een nog stevigere aroma.

Stap 5 – Koelen

Deze stap in het brouwen van speciaalbier is het koelen van de wort na het koken. Hierbij wordt de wort afgekoeld tot ongeveer 20 graden Celsius voordat deze wordt gefermenteerd met gist. Dit proces is belangrijk om te voorkomen dat de gist wordt gedood door de hoge temperatuur van de wort. 

Het is belangrijk om de wort snel af te koelen om te voorkomen dat er ongewenste bacteriΓ«n groeien in de wort. Dit kan leiden tot een slechte smaak of geur van het bier.

Stap 6 – Vergisten

Nu ga je het bier laten vergisten. Hierbij wordt de afgekoelde wort gefermenteerd met gist. Fermentatie is het proces waarbij de suikers in de wort worden omgezet in alcohol en CO2 door de gist.

Er zijn veel verschillende soorten biergist die elk hun eigen unieke smaak en aroma’s kunnen geven aan het bier. Brouwers kunnen verschillende soorten gist gebruiken voor verschillende smaak- en aroma-effecten.

Stap 7 – Bottelen

Hierbij wordt het vergisten bier overgebracht van de fermentatie tank naar flessen of vaten voor verdere rijping en om op te drinken. Bierflesjes van jouw favoriete pils merk kun je makkelijk omspoelen en hergebruiken tijdens deze stap. Hiermee bespaar je weer wat geld.

Conclusie

Het zelf brouwen van bier is een leuke bezigheid en je leert er de ambacht van bier brouwen door. Doordat je nu weet wat er allemaal voor nodig is om zo’n goudgele rakker in je glas te krijgen heb je nog meer respect voor de brouwers in brouwerijen.

Veel succes met jouw eerst brouwsel van Brouwpunt! Wil je nog meer biergerelateerde winkels ontdekken? Klik dan snel hier!

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...