Geplaatst op Geef een reactie

Brouwers (Brouwerijen) van de Maand Februari 2019

Vanaf deze maand zal er elke maand een mailing uit gaan waarin een aantal brouwers worden voor gesteld! Om je in te schrijven voor deze mailing klik hier

Deze maand worden de brouwers HappyFace Beers uit Heemskerk en Berging Brouwerij uit Purmerend uitgelicht. Check hieronder de bieren van deze mooie Noord-Hollandse craftbrewers.

HappyFace Beers, Heemkerk (N-H)
Er waren eens vier bierliefhebbers die samen een biertje gingen brouwen, zo simpel kan iets beginnen. Tijdens het brouwen ontstonden wilde plannen, zelfs enkele goede ideeën en er begon zowaar een sprankje ambitie te ontstaan. “Wij zouden toch wel in staat moeten zijn om een fatsoenlijk biertje te brouwen?” was de gedachte en de rest is geschiedenis……Dit heeft geleid tot de oprichting van HappyFace Beers met als doel om bier te brouwen in de geest van de klassieke stijlen. Verwacht dus geen uitzinnige viermaal gelagerde kriekbieren met een rum finish van ons, maar reken op een frisse Tripel, een verwarmende Dubbel, een Bock voor de herfstavonden, een IPA voor op het terras en een Stout omdat een mens ook wel eens iets anders lust dan koffie.Na vele testbatches met de diverse bieren zag op 10 januari 2017 het eerste biertje (de Tripel) officieel het levenslicht waarna de andere bieren een voor een worden toegevoegd aan de range.Hiermee is een middagje brouwen in een achtertuin uitgegroeid tot een echt biermerk waar de makers druk mee bezig zijn, overigens zonder te vergeten er ook plezier aan te beleven!

CORE-RANGE BIEREN

TRIPEL
Hop: Magnum, Chinook en Citra
Mout: Pils en Tarwe
Adds: Sinaasappelschil en Koriander
8% vol
Een frisse Tripel met een duidelijke fruitige citrus geur en een lange prettige nasmaak met het bittere van de sinaasappelschil.
Fust 20 liter: € 89,00 ex btw ******* Doos 24*33cl: € 42,50 ex btw
IPA
Hop: Galena en Citra
Mout: Pils, Amber, Cara en Munich
7% vol
IPA met een stevig bitter en een duidelijk hoppige geur door een flinke toevoeging van de Citrahop tijdens de lagering.
Doos 24*33cl: € 42,50 ex btw
Stout
Hop: Magnum en Saaz
Mout: Pale, Amber, Special B en Roast
6% vol
Een stout waarin de geroosterde mouttonen begeleid word door een puur chocolade bittertje, in de nasmaak blijft de cacao mooi hangen
Doos 24*33cl: € 42,50 ex btw
Bock
Hop: Hallertauer en Saaz
Mout: Pils, Munich, Cara, Munich en Chocolade
Adds: Kandijsuiker
8% vol
Een stevige bock met tonen van caramel en een vleugje chocolade wat in balans is met een zacht bittertje.
Doos 24*33cl: € 42,50 ex btw

SEASONALS & SPECIALS (LET OP: Beschikbaar vanaf Maart 2019)

Scapegoat
Hop: Tettnanger, Saaz, Citra, Cascade
Mout: Tarwe, Pils, Cara
6,5% vol
De HappyFace Scapegoat is een ongefilterde Weizen-IPA waarin het typische Weizen karakter is aangevuld met een Citra/Cascade dry-hopping.
Fust 20 liter: € 89,00 ex btw ******* Doos 24*33cl: € 42,50 ex btw
Session IPA
Fijne dorstlesser met 3,5% alcohol. Dit bier is gedryhopt met Amarillo en de wat minder bekende Nelson Sauvin hop die een wat “witte wijn”-achtige aroma oplevert en het tot een fris biertje maakt.
Fust 20 liter: € 89,00 ex btw



Berging Brouwerij, Purmerend (N-H)
Het is onze missie om gewoon geweldig bier te brouwen. Van goede kwaliteit. Met passie gebrouwen. Ongecompliceerd en toch bijzonder. Berging maakt gewoon bijzonder en superlekker. Kwaliteit komt in onze bieren boven drijven door het ambachtelijke proces van bierbrouwen te combineren met formule-innovatie. Dat betekent open staan voor vernieuwing en de wensen van echte bierliefhebbers. Traditionele smaken opnieuw uitvinden en duurzame recepten ontwikkelen. Voor onszelf én voor anderen.We doen het allemaal in onze eigen bierbrouwerij in Purmerend.

Berging bier? Gewoon geweldig bier.

Punt.

CORE-RANGE BIEREN

B1 Weizen 5,6%
BESCHRIJVING
B1 is een fris, zacht en vol Weizenbier met tonen van banaan en kruidnagel. Gebrouwen zoals het hoort, zonder toevoegingen. Alleen de basisingrediënten water, mout, hop en gist zorgen voor het fantastisch frisse karakter van dit bier.Zie jij jezelf al in de zon zitten met dit overheerlijke Weizenbier?

LEKKER BIJ: Sushi en caesarsalade

DETAILS
Mout: Pils en Tarwe
Hop: Perle
Gist: 3068EBC (kleur): 12
IBU (bitterheid): 16
Drinktemperatuur: 6-8°C
Fust 20 liter: € 79,00 ex btw ******* Doos 24*33cl: € 32,90 ex btw
B2 Blond 6,5%
BESCHRIJVING
De B2 is een typisch Belgisch blond bier. Eigentijds, dat wel! Want voor het aroma is gebruik gemaakt van een Amerikaanse hopsoort. Dit bier is het perfecte tussendoortje.Gewoon geweldig blond bier. Punt. Als je van blond houdt natuurlijk.

LEKKER BIJ: Kaasplankje en oosters visgerecht.

DETAILS
Mout: Pils, Tarwe en Biscuit
Hop: Magnum, Cascade en Saaz
Gist: Belgian Abbaye
EBC (kleur): 16
IBU (bitterheid): 26
Drinktemperatuur: 10-12°C
Fust 20 liter: € 83,00 ex btw ******* Doos 24*33cl: € 33,50 ex btw
B3 Tripel 8,4%
BESCHRIJVING
Deze krachtige tripel (8,4% alc.) is gevaarlijk lekker en doordrinkbaar dus we hebben je hierbij gewaarschuwd! De gebruikte nobele hopsoorten zorgen voor een licht kruidig aroma en de toevoegingen van haver en tarwe geeft deze driegranen tripel een bijzondere body. Iedere slok is er iets nieuws te proeven…Keer op keer een glimlach op je gezicht dus!

LEKKER BIJ: Prosciutto ham en meloen, romige desserts met mango en passievrucht.

DETAILS
Mout: Pils, Tarwe en Haver
Hop: Magnum en Saaz
Gist: Belgian Abbaye
Toevoeging: Kristalsuiker
EBC (kleur): 14
IBU (bitterheid): 36
Drinktemperatuur: 8°C
Fust 20 liter: € 85,00  ex btw ******* Doos 24*33cl: € 33,50
B4 Saison 5,7%
BESCHRIJVING
De B4 Saison is het meest opvallende bier uit de B-serie van Berging Brouwerij. Dorstlessend én spicy. Dit biertype verovert de wereld met zijn droge en bruisende karakter. Gewoon lekker, maar toch heel bijzonder!Simpeler kunnen we dit zonnige bier niet omschrijven!

LEKKER BIJ: Spareribs en vettige visgerechten.

DETAILS
Mout: Pils, Tarwe en Caramout
Hop: Goldings
Gist: Belgian Saison
EBC (kleur): 15
IBU (bitterheid): 24
Drinktemperatuur: 6-8°C
Fust 20 liter: € 79,00  ex btw ******* Doos 24*33cl: € 32,90
B5 IPA 5,5%
BESCHRIJVING India Pale Ale is een extra hoppig biertype dat oorspronkelijk uit Engeland komt, maar door Amerikaanse hopsoorten een nieuw leven heeft gekregen. Vind je IPA’s vaak te bitter? Probeer dan de B5 eens! Een fruitige IPA met aangename bitterheid en een fantastisch perzik-aroma. Lékker bitter… het kan! Bij Berging dan.

LEKKER BIJ: Indiase curry en BBQ grilled meat.

DETAILS:
Mout: Pale, Tarwe en Caramout
Hop: Amerikaanse hopsoorten
Gist: US-05
EBC (kleur): 18
IBU (bitterheid): 54
Drinktemperatuur: 8-10°C
Fust 20 liter: € 88,00  ex btw ******* Doos 24*33cl: € 34,60
B6 Quadrupel 9,5%
BESCHRIJVING: Deze quadrupel is een lekker vol en rond bier met 9,5% alcohol. In Belgische stijl gebrouwen met donkere kandijsuikers. De B6 heeft een perfecte balans tussen zoet, bitter en complexe fruitsmaken met rozijnen, dadels en vijgen. Bij iedere slok ontdek je iets nieuws!Een speciaalbier waarvan je hoopt dat de fles nooit leeg gaat…

LEKKER BIJ: Hertenbiefstuk met rode biet en blauwe kaas.

DETAILS: 
Mout: Pale Ale, Munich, Cara 120, Special B, Aroma 50 en Caramunich 3
Hop: Magnum
Gist: BE-256
Toevoeging: Donkere kandijsuikers
EBC (kleur): 34
IBU (bitterheid): 34
Drinktemperatuur: 12°C
Fust 20 liter: € 95,00  ex btw ******* Doos 24*33cl: € 39,05



Kijk eens rond op onze website, voor de rest van de brouwerijen waar wij mee werken. Je mag ons ook gewoon een mailtje sturen dan krijg je een overzicht van alle brouwerijen waar wij de prachtige craft beers van verkopen.

https://www.facebook.com/speciaalbierwereld.nl/

Cheers!! 🍻🍻

Geplaatst op Geef een reactie

Zomer 2018 bier-trend #2 Bier in blik

Wat wordt dé bier-trend van zomer 2018?

Zoals het er nu naar uitziet, gaan we een mooie zomer tegemoet. Wat is er nou lekkerder dan op een mooie zomerse dag een heerlijk fris bier in blik te drinken? Niets toch? We lichten elke week een bier-trend toe, die het in de zomer van 2018 gaat maken.

Deze week…..

Bier-trend #2: Bier in blik

Waarom bier in blik een bier-trend wordt, en wat zijn de voordelen?

Wederom is deze bier-trend iets wat in Amerika en over de rest van de wereld al jaren niet meer uit het “kroeg”-beeld weg te slaan is. Tsja, voor mij was ook even wennen…

Uiltje Brewing Company Bier in blik

Bier in blik bestel je toch niet in de kroeg? Bier in blik haal je bij de supermarkt!! Ingeblikt bier werd tot op heden vooral bestempeld als goedkoop pils wat niet te drinken was. Dat is tegenwoordig wel anders, waarom is dit? Op dit moment kiezen veel brouwerijen om hun kakelverse IPA, of hun nieuwste “special” bomvol met hopsoorten in te blikken.

Voordelen

Het eerste en meteen het belangrijkste voordeel in de ogen van brouwers is, dat het bier verser blijft waardoor de smaken van de hop langer blijven zoals ze bedoeld zijn. Dit komt omdat blik totaal geen zonlicht door laat! De invloed van de warmte en het licht van de zon is groot m.b.t. de smaak en aroma van het bier.
Voordeel twee is dat blik beter is voor ons milieu, blik is namelijk makkelijker en sneller te recyclen dan glas. Ook een groot pluspunt (voor de kroeg) is, dat het bier sneller koud is, en je kan er meer van koud zetten door te stapelen in je koeling ;).

Anniversary Beer Uiltje

 

Ook Nederlandse brouwerijen blikken in.

Deze bier-trend is bij ons in Nederland de afgelopen jaren nog niet zo populair geweest in de kroeg. Dit vanwege het “slechte” imago wat bier in blik van oudsher heeft. Maar, in veel landen (bv: Groot Brittanië, Zuid Europa en de Baltische staten) om ons heen is dit al lang niet meer weg te denken uit de kroegen. Ook Nederlandse brouwerijen beginnen tegenwoordig bier in te blikken. VandeStreek Mosaic IPAKijk bijvoorbeeld naar Uiltje Brewing Company, die doen dit al jaren voor de export, maar merken dat de vraag in eigen land ook groeit. Ook VandeStreek Bier uit Utrecht, heeft twee weken geleden twee “5 years Anniversery-specials” in blik afgevuld, en de nieuwste Mosaic IPA van 2018 uit hun Playground-serie is dit jaar ook in blik afgevuld. Mijn verwachting is, dat hier veel meer brouwerijen een voorbeeld uittrekken en ook bieren in blik zullen gaan afvullen.

Wil jij deze zomer ook bier uit blik schenken op jouw terras?

Stuur ons dan een mailtje en vraag naar de mogelijkheden!

Eerder noemde ik al, dat het voor mij ook wennen is om een biertje uit blik te drinken in de kroeg. Maar, laten we met z’n allen gewoon blij zijn met deze ontwikkeling! Tenslotte is het beter voor het bier, het milieu en onszelf. Want, wij genieten van een bier dat langer vers blijft en zijn smaken en aroma’s beter behoudt.

Zoals eerder vermeld, worden bij veel brouwerijen de ingeblikte bieren als “special’ of “seasonal” gebrouwen. Dit betekent dat ze niet op onze website staan omdat het beperkte oplagen betreft. Wil je meer info over deze “blikjes”? Mail ons dan gewoon!

Vinden wij leuk :), en we helpen u graag.

Cheers 🍻

Geplaatst op Geef een reactie

Zomer 2018 bier-trend #1 Session Bier

Wat wordt dé bier-trend van zomer 2018?

Zoals het er nu naar uitziet, gaan we een mooie zomer tegemoet. Wat is er nou lekkerder dan op een mooie zomerse dag een heerlijke fris biertje te drinken? Niets toch? We lichten elke week een bier-trend toe, die het in de zomer van 2018 gaat maken.

Deze week…..

Bier-trend #1: Session Bier

Wat is session bier, en waar komt het vandaan?

De term “session bier” komt overwaaien vanaf de Atlantische Oceaan. Session bier is ontstaan in Amerika. De Amerikanen houden namelijk wel van een lekker biertje. Overdag tijdens de lunch, of tijdens een zakelijke bespreking. Vandaar dat de Amerikaanse craft breweries hebben ingespeeld op de vraag van de markt. Ze begonnen met brouwen van bieren, die laag in het alcoholpercentage zitten. Dit is natuurlijk ideaal, want je kunt er een aantal van drinken zonder dat je ondersteboven van je terrasstoel af valt.Bier-trend Fier.3

Ook Nederlandse brouwerijen volgen deze bier-trend.

Dat deze bier-trend over is komen waaien naar ons Europese continent (en de rest van de wereld) is wel duidelijk. Ook de brouwerijen waar wij mee werken beginnen steeds meer session bier te brouwen. Dit omdat de zomers tegenwoordig warmer worden en er verfrissing nodig is. Een paar voorbeelden van brouwerijen die deze bier-trend volgen zijn: Bruut Bier (Fier.3) & Bird Brewery (Fuut Fieuw) uit Amsterdam. Dit zijn jonge, frisse, en vooruitstrevende brouwerijen die graag willen groeien. De session bieren van deze brouwerijen zitten in hun core range.

 

bruut's biertrends

bird brewery's biertrends

Een schoolvoorbeeld hiervan is Bruut Bier, die in augustus 2018 hun eigen brouwerij en proeflokaal openen op het Cruquiuseiland in Amsterdam. Ook de mannen van Bird Brewery gaan erg hard op dit moment. Ik kan het natuurlijk mis hebben, maar het zal mij niets verbazen als zij binnenkort ook gaan uitbreiden en hun eigen brouwerij opstarten. Bij de meeste brouwerijen wordt het session bier gebrouwen als een “special” of “seasonal”. In ieder geval een bier-trend om aankomende zomer in de gaten te houden!

 

Wil jij deze zomer ook mooie bieren schenken op jouw terras?

Bekijk dan onze session bieren of ons volledige assortiment!

Zoals eerder vermeld, worden bij veel brouwerijen de session bieren als “special’ of “seasonal” gebrouwen. Dit betekent dat ze niet op onze website staan omdat het beperkte oplagen betreft. Wil je meer info over deze “specials”? Stuur dan gewoon een mailtje!

Vinden wij leuk :), en we helpen u graag.

Cheers 🍻

Geplaatst op

Porters en Stouts geen zomerse bieren? Onzin!! Aan die BBQ!

Porters en Stouts geen zomerse bieren? Onzin!! Aan die BBQ!

De lente is in volle gang en, tot op heden, hebben we daar weinig over te klagen 😉 . Dat betekent dat de zomer ook weer voor de deur staat. Wat doen we het liefst op een mooie zonnige en zomerse dag? BBQ-en en mooie bieren drinken. Vandaag een blog over het feit, dat porters en stouts vaak gezien worden als bieren de vooral in de winter gedronken moeten worden.

bbq1

Waarom is dit?

Allereerst ligt het aan de kleur van het bier. De donkere (lees: zwarte) kleur van deze stijlen, wekt het vermoeden dat deze bieren uitsluitend tijdens donkere en grauwe dagen gedronken kunnen worden. Mijn persoonlijke mening is dat dit onzin is. Ook schrikt in sommige gevallen het hogere alcoholpercentage mensen af. We zijn vaak bang om wat zwaardere bieren in de volle zon te drinken. Tegenwoordig worden ook mooie porters en stouts gebrouwen, met een relatief lager alcoholpercentage.

Terug naar de BBQ.

Zodra de weersvoorspellingen er goed uitzien, gaan we massaal mooie stukken vlees inslaan. Om hier, na uren achter de BBQ te hebben gestaan, van te genieten. Dit kan in mijn ogen nog beter gecombineerd met een mooie porter of stout.

Porter Big Belly Aethelstan

We zijn al dagen van tevoren bezig om het vlees te bewerken. Dit om het vlees zo perfect mogelijk van die BBQ af te krijgen. Wanneer de (dagenlang) gemarineerde spareribs, tijdens de BBQ nog meerdere keren “afgelakt” worden om vervolgens van het rooster afgehaald te worden, is het tijd om een perfect passende porter of stout te pakken en te combineren met de spareribs. Bijvoorbeeld eentje met een subtiele rooksmaak, past perfect bij de malse spareribs die een tijd lang in de rook van de BBQ gelegen hebben.

De geroosterde mouten die ook vaak gebruikt worden in het brouwproces van een porter of stout, maken het dat deze bieren perfect gecombineerd kunnen worden met bijvoorbeeld de low&slow-techniek. Dit betekent dat het prachtige stuk vlees voor jouw pulled pork of die mooie brisket waar je urenlang voor hebt staan zwoegen, perfect gaar is. Een voorbeeld van een wat licht rokerige stout die hierbij past is, de Sgt. Nightvision van Uiltje Brewing Company uit Haarlem.

De porter of stout complimenteert je vlees

Juist de vollere smaak van een porter of stout combineert lekker bij de stevige smaak van het mooie gemarineerde en bewerkte stuk vlees. Of mooie gegrilde groenten (voor de vegetariërs onder ons) wat van jouw BBQ af komt.

Van de Streek Dark Roast

Ik zou zeggen probeer het eens, en laat ons weten wat je ervan vind! Er gaat een compleet nieuwe wereld voor jullie open 😉

Cheers 🍻

Check een aantal voorbeelden van mooie porters en lekkere stouts!!