Donderdag 14-09-23 Geschreven door… BierMich! Al heel lang geleden, tijdens de masterclass Barrel Aging van Bierbrouwerij De Magistraat (klik hier voor mijn verslag), had ik Laurens Groenenberg van brouwerij Gebalde Vuist beloofd om zijn brouwerij te komen bezoeken. Niets moeilijks aan zou je denken, want de brouwerij is gevestigd in Hank, een Noord-Brabants dorp in het land van Heusden en Altena, op een spreekwoordelijke steenworp afstand van mijn woonplaats Gorinchem. Toch kwam het er maar niet van en zagen we elkaar eerder bij andere gelegenheden, maar zaterdag 9 september 2023 was het zover: ik bezocht brouwerij Gebalde Vuist!
De historische locatie van de Gebalde Vuist
Een bloedhete zaterdag was het. Desondanks besloot ik om op de racefiets de tocht naar de brouwerij af te leggen. Het laatste deel van de route reed ik langs de prachtige Vierbansche Gantel en langs zinderende zonbeschenen akkers om uiteindelijk op de Buitendijk te komen.
Op die plek staan de historische gebouwen die zorgden voor de bemaling van de polders in het gebied van voormalig waterschap Bleek-Oostkil. De eerste elektrische waterbemaling in Nederland met de 2e elektriciteitscentrale van Nederland! Hierbij hoorde het dus het pompgebouw aan de Buitendijk 140. In 1902 gebouwd als eerste elektrische pompgemaal, lozend op de Gantel, in de jaren 60 buiten gebruik gesteld en als enig pompgemaal en monument bewaard gebleven en sinds 2019 in gebruik als bierbrouwerij Gebalde Vuist.
Laurens, die zijn brouwerij in 2014 in zijn voormalige woonhuis in Nieuwendijk is begonnen, heeft in 2019 samen met zijn vrouw Jessica het pompgebouw en de naastgelegen woning kunnen kopen.
Hij heeft het pompgebouw eigenhandig en met hulp van zijn vrienden, voorzien van een spiltrap naar de machineruimte, verlichting en elektriciteitspunten, een schuifpui aan de voorzijde, een betegelde brouwruimte, een ruimte voor vergistingstanks en rijpingsvaten, opslagruimte voor grondstoffen én natuurlijk de gebottelde producten van Gebalde Vuist.
Ik was bij het binnenstappen direct onder de indruk van de kwaliteit van de inrichting van het pompgebouw en gecharmeerd van het intieme, gemoedelijke karakter van het gebouw. Het gebouw waar de Gebalde Vuist bieren gebrouwen worden is erg passend bij de brouwerij zoals ik hem ken en op deze brouwdag weer heb meegemaakt; gemoedelijk en recht uit de klei van dit stuk Brabant!
Zeer verheugd was ik met het feit dat ook de foto van de Hallentauer Vize-Hopfenkönigin een plek in de brouwerij heeft gekregen. Zij was er al bij op het Bier & BBQ-festival van Bierbrouwerij De Magistraat en hangt nu aan de wand van de brouwruimte en kijkt Laurens liefelijk op zijn vingers bij het brouwen.
Brouwen met verse hop
Voor Laurens en zijn brouwvrienden was het een speciale dag, want voor de tweede maal werd het jaarlijks verse hopbier gebrouwen. Uit de tuinen van Laurens en zijn vrienden werden hopranken meegenomen en, uiteraard onder het genot van het verse hopbier van vorig jaar, N.A.P.A., werden naast de brouwerij de hopbellen geplukt.
Terwijl ik Laurens, die de wort aan het bereiden was voor het verse hopbier van dit jaar, zijn werk in de brouwerij liet doen, heb ik mij met een glas N.A.P.A. bij de brouwvrienden van Laurens gevoegd. Proevend van het verse hopbier van vorig jaar en pratend over bier heb ik enkele hopbellen van de ranken geplukt. Wat een fijn werk is dat toch, al die heerlijke citrusgeuren om je heen en dat fijne gevoel van die hopbellen in je hand!
Jammer dat mijn bezoek wat kort moest zijn, anders had ik enkele uren kunnen genieten van het gezelschap, het plukken en het bier!
Proefnotities: Het verse hopbier van 2022
De N.A.P.A. (Native American Pale Ale) is het bier dat met de verse hop van vorig jaar is gebrouwen. Het is een red IPA met een alcoholpercentage donkerrode kleur en een flinke stevige schuimkraag. De geur is De smaak is fris, iets zoetig, hoppig en zacht bitter en de afdronk is droog. Een aangename dorstlesser op deze bloedhete nazomerdag!
Proefnotities: Het verse hopbier van 2023
Toen ik aankwam bij de brouwerij en binnenstapte viel ik met mijn neus in de boter, want Laurens was de wort aan het bereiden voor het verse hopbier van dit jaar; ROESt een brown ale.
Er zitten 3 moutsoorten in: ale, hell en munich dark. Daarnaast zijn er 4 soorten verse hop gebruikt: Hüll Melon, Chinook, Klophop en nog een onbekende variant. De hop is deels toegevoegd aan het eind van het maischen, deels tijdens de kook en deels aan het einde van de kook.
Tenslotte heeft een van de brouwvrienden wat Barrel Tea-zakjes toegevoegd aan het einde van het brouwen voor een barrelsmaak. Voor de vergisting is een kveik gist gebruikt, omdat deze gist de hogere temperaturen die er met zo’n nazomer zijn goed kan hebben. Tijdens het lageren van dit bier zijn ook nog appelbessen uit de tuin van brouwvriend Mark toegevoegd.
Ik ben zeer benieuwd wat dit bier voor geuren en smaken gaat weggeven, maar ik vrees dat ik tot de volgende verse hopbrouwdag in september 2024 zal moeten wachten….
Overigens wordt de presentatie van het bier dan mogelijk muzikaal omlijst door de Nieuwendijkse band die deels de naamgever van dit bier is, ROES!
Tenslotte
Ik kijk terug op zeer aangenaam bezoek aan brouwerij Gebalde Vuist. Uiteraard speelde het weerzien met de Hallentauer Vize-Hopfenkönigin hierin een rol, maar vooral het prachtige brouwgebouw, het gemoedelijke hopplukken in de schaduw met de brouwvrienden van Laurens en het proeven van de N.A.P.A. en de verrassende, friszure en houtige Vatgerijpte Sour maakten mijn korte bezoek en fietstocht meer dan de moeite waard. Ik ga zeker nog eens terug voor een langer bezoek.
Wil je meer weten over brouwerij Gebalde Vuist en de bieren van deze brouwerij, ga dan naar de website.
Tot een volgend avontuur!