Canning Line Brouwerij Kees in Middelburg
Bier Nieuws Blog

Bier in blik verovert Nederland

Geschreven door: Dimitri Zafiriadis, 05-01-2021 Bier in blik heeft voor- en tegenstanders, niet zo zeer omdat hierdoor de smaak tegenvalt. Maar, vooral om de reputatie! Bier in blik verovert Nederland toch aanzienlijk de laatste tijd. Het taboe rondom bier in blik (ordinair, goedkoop) begint de laatste tijd in Nederland gelukkig wat af te nemen. Er komen steeds meer bieren op blik op de markt. Uiltje Brewing Company en Brouwerij Kees zijn brouwerijen die hun productie alleen nog maar op blik aan het afvullen zijn. En terecht, want bier in blik heeft veel meer voordelen dan op fles.

Lekker donker

Bier en licht zijn de grootste vijanden van elkaar! Bier wat te lang blootgesteld wordt aan licht, zal een kartonsmaak krijgen en zal gaan stinken. Daarom zijn de meeste bierflessen ook donker van kleur. Dit is nog steeds niet voldoende om het bier tegen licht te beschermen omdat maar maximaal 98% van de schadelijke UV-stralen wordt geblokkeerd. In een blikje is het bier volledig beschermt tegen licht.

Zuurstofvrij

Zuurstof is ook geen vriend van bier. Flessen zijn of we het willen of niet, minder goed afgesloten. Door de kroonkurk zal naar loop van tijd altijd zuurstof in het flesje sijpelen. Zuurstof bij het bier zorgt voor oxidatie, en zal uiteindelijk de smaak aantasten. In blikken komt er sowieso geen zuurstof bij het bier, dus zal de kwaliteit van de smaak langer bewaard blijven.

Smaak van bier in blik

Vaak hoor je het commentaar dat bier uit blik naar metaal smaakt, maar niets is minder waar tegenwoordig. De blikken worden aan de binnenkant voorzien van een hele fijne filmlaag waardoor in ieder geval nooit een metaalsmaak van het blik in de smaak kan komen. Twijfel je nog? Jouw vers getapte bier in de kroeg zit ook in metalen fusten en daar proeven wij niets geks aan 😉 .

Sneller gekoeld en minder breekbaar

Blik zal sneller afkoelen in de koelkast dan glazen flessen. Niet alleen je tijd, maar ook je elektriciteit zal hierdoor dus bespaard worden, als we het in het extreme zouden trekken. Glaze flessen gaan nu eenmaal sneller stuk.

Makkelijker vervoerbaar

Glas is veel zwaarder dan aluminium! Een bierflesje weegt tussen de 180 en 200 gram. Een blikje weegt tussen de 5 tot 10 gram. Naast dit gewicht is het compacter en dus ook makkelijker te vervoeren. Blikken zijn te stapelen, waardoor er dus meer in een koeling past dan flessen.

Beter voor het milieu

Blik bestaat uit aluminium en is oneindig te recyclen. Dit recyclen gebeurd zonder verlies van de kwaliteit van het aluminium, zelfs als het bij het restafval gegooid wordt. Er worden namelijk grote magneten gebruikt om het metaal te scheiden van van de rest van het afval.

Waaorm wordt er dan zo weinig blik gebruikt?

Ook blik heeft helaas wel wat nadelen… Het welbekende hergistingsproces is op blik helaas moeilijker. Dit omdat er normaal gesproken extra suiker toegevoegd wordt in de fles. Tijdens de hergisting, komt er veel koolzuur vrij en groeit de druk op het blik, waardoor het dus in sommige gevallen uit elkaar kan klappen. Ook is de productie van blikken op dit moment nog steeds duurder, dan de productie van flessen. Hierdoor zullen met name jonge startende brouwerijen in eerste instantie voor flessen kiezen.

Bier in blik verovert Nederland

Mijn hoop is, dat uiteindelijk zoveel mogelijk brouwerijen over zullen gaan op afvullen in blikken. Het taboe op bier in blik is inmiddels al redelijk vervaagd. Het is beter voor het milieu! Ik vind zelf ook dat de designs van de labels beter uitkomen op blikken dan op flessen. Ik vind het er toffer uitzien, en het oog wil uiteindelijk ook wat, toch?

Bestel anders eens wat mooie bieren in blik en oordeel zelf. Bestel eens wat in de Kees Webshop of ga eens naar de webshop van het Uiltje!

Wat vinden jullie? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Cheers

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...