Bier & BBQ Festival
Bier Evenementen

Bier & BBQ Festival van Bierbrouwerij de Magistraat

Zaterdag 03-06-2023 Geschreven door… BierMich! Hoe kun je een mooie pinksterdag beter doorbrengen dan op een Bier & BBQ festival van Bierbrouwerij De Magistraat? Ik kan als levensgenieter uiteraard een aantal dingen verzinnen, maar dat is helemaal niet nodig, want dit festival was gewoon top!

Op een mooie Pinksterdag…!

Een ‘taxi’ vol biervrienden

Hoewel het echt fietsweer was heb ik toch aan mijn lieve vrouw Miriam gevraagd om mijn biervrienden Jaap, Remo, Ron en mij met de auto te brengen en te halen. En dat wilde ze. Jaap was die dag jarig en kreeg van mij een Biermagazin cadeau, waarin hij meteen begon te lezen. Gelukkig was de rit naar het Bier & BBQ Festival, ondanks een geopende Merwedebrug, kort en hield Jaap nog iets voor thuis te lezen over!

Ondertussen op een Almkerks erf…

Bij aankomst bij de prachtige voormalige boerderij, thans brouwerij, stonden de 3 brouwerijen die te gast waren al klaar, smeulden de kolen en liepen de brouwbroers Hans Anton en Clement trots in het zonnetje rond! Door de vinyl-dj’s Jan en Bollie werd muziek uit de vooral de jaren 80 en 90 gedraaid, dus jullie bierproever op leeftijd voelde zich helemaal happy!

De Proefroute van BierMich op het Bier & BBQ Festival van de Magistraat

De biervrienden uit Gorinchem begonnen, na het ophalen van hun polsbandje, glas en munten, gezamenlijk hun bier en bbq avontuur, maar ik dwaalde al snel af om mijn eigen weg langs de barretjes van de brouwerijen af te leggen en met de aanwezige brouwers en hun vrienden te praten over een van de mooiste dingen van het leven: bier. Ik beschrijf hieronder kort mijn smakelijke route over het gezellige festivalerf van het Bier & BBQ Festival.

 • Kaapse Brouwers (Rotterdam): Kaapse Louise (Blond): een lichte, wat vlakke start van mijn 2e pinksterdag. Aangenaam gepraat met Warnard, die me verteld heeft over de verschillende namen van de Kaapse bieren. Deze Louise is vernoemd naar Wiske, uit de bekende Belgische strip. Wiskes oorspronkelijke naam is namelijk Louise.
 • Ramses Bier (Hoge Zwaluwe): Kuiter Duindoorn (Kuitbier): een heerlijk fris, zurig en kruidig kuitbier met die prachtige, gezonde duindoornbes! Geschonken door de dochter van brouwer Ramses. Met hem gesproken over het brouwen van het oorspronkelijke kuitbier en de prachtige heldere eeuwenoude recepten die daarvoor bestaan. En niet verwarren met gruit deze kuit of koyt.
 • Gebalde Vuist (Hank): Blond (Blond): een zoet, fris blond bier. Onder het genot van dit bier en onder toeziend oog van de Hallentauer Vize-Hopfenkönigin (echt een plaatje😉!) met Laurens over zijn brouwerij in het oude gemaal aan de Buitendijk gepraat en over wat deze blond zo zoet maakt en over waarom die foto aan de tap hing…
 • Ramses Bier (Hoge Zwaluwe): Itzcuauhtli (India Pale Lager): beroerd om uit te spreken, maar om te drinken veel vriendelijker. Fruitig en dorstlessend.
 • De Magistraat (Almkerk): Dikkere Prins #5 (Black IPA): een sterk hoppige black IPA met kruidige geuren, die wanneer buiten in de tuin geroken veel meer tevoorschijn kwamen dan binnen. Leon en Hans Anton kwamen in de tuin tot het ruiken van een Italiaanse bol/pizza kruiden. De geroosterde mouten komen in de smaak mooi subtiel naar voren met hinten van karamel en chocolade. En natuurlijk was de afdronk sterk bitter door de hoppen die gebruikt zijn!
 • Gebalde Vuist (Hank): Sour-Barrel Aged Kersen (Fruited sour): Een fruitig bier met veel hout, vanille en (Nieuwendijkse!) kersen in de smaak.
 • Kaapse Brouwers (Rotterdam): Kaapse May (Meibock): een prachtig gouden meibock met heerlijk moutige en hoppige smaak. Getapt door Étienne, die deze mooie bock ook gebrouwen heeft.
 • Ramses Bier (Hoge Zwaluwe): Rauch am Wasser (Märzen): een zoetig bier met een klein vleugje rook. De mouten voor dit bier hebben Ramses en de brouwer van Bliksem zelf bij Brack aan het water gerookt, onder het genot van muziek.
 • Kaapse Brouwers (Rotterdam): Kaapse Jack on steroïds V3 (Imperial IPA, double New England, Hazy): een heerlijk bloemige IPA met iets harsigs en licht tropisch fruit in de smaak!
 • Kaapse Brouwers (Rotterdam): Kaapse Leen Calvados BA 2023 (Barleywine, American): een feestje op een feestje deze gerstewijn uit vaten! Appel, vanille en hout. Flink kruidig, een vleug karamel en zoethout.
 • Gebalde Vuist (Hank): Recht dun dijk uit (Tripel, Belgisch):  Ondanks gedronken na de Kaapse Leen, nog goed te proeven, deze met kardemom gekruide tripel van Laurens met wie ik het festival voor mijzelf afsloot.

Na een mooie Pinksterdag….

Kijk ik terug op een geweldig gezellig Bier & BBQ festival op een intiem erf bij de prachtige brouwerij in Almkerk. Er werd volop genoten van het eten van de BBQ’s die voor de barrelroom waren opgesteld en er werd vooral veel geproefd, gekletst en gelachen. Ook onze eigen Dimitri was trouwens van de partij en beleefde net als ik een tof Bier & BBQ festival.


Ik denk dat Hans Anton en Clement terugkijken op een mooie dag en stiekem alweer vooruit kijken naar de volgende editie! Wat ik stiekem hoop is dat dit samenzijn van brouwers zal leiden tot een of meerdere mooie collabs. We zullen zien!

Tot het volgende bieravontuur!

Bier & BBQ is wel een lekkere combinatie! Check hier snel een mooie foodpairing van een mooie Picanha bereid en gepaired door Dimitri! Bestel deze Picanha nu bij The Meatlovers!

Biercheque

Dit vind je misschien ook leuk...